3FM nieuws

Muziek vs. lyrics: waar kies jij voor?

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Muziek vs. lyrics: waar kies jij voor?

Haal jij slechts je geluk uit de melodie van een nummer of ga je erg lekker op een goede songtekst? De meningen zijn hier bij 3FM verdeeld!

To lyric or not to lyric, that's the question. Ik ben pro-lyrics. 100%. Helemaal. Muziek luisteren en daarbij de lyrics negeren staat voor mij gelijk aan Queens Of The Stone Age zonder gitaren. Ronnie Flex zonder autotune. Uptown zonder funk. Het bestaat niet! De tekst van een liedje is negen van de tien keer net zo belangrijk als de muziek. Meezingen met een track die je tof vindt is heerlijk, en al helemaal als je ook daadwerkelijk weet wát je zingt.

Starbucks lovers

Het was dus een openbaring om er tijdens een discussie op de redactie achter te komen dat ongeveer de helft van m'n collega's het niet zoveel kan schelen wat er gezongen wordt. Wait, what? 'Trip Switch' van Nothing but Thieves uit volle borst meezingen gaat het voor hen nooit worden, op het supermakkelijke 'trip switch, trip switch' stukkie na. Grote kans ook dat sommigen nog steeds denken dat Taylor Swift over Starbucks lovers aan het zingen is ;).

Maar hoe is het, leven zonder lyrics? Hoe doén ze dat? Ik wil het weten, ik heb namelijk nooit zonder gekund!

Ch!pz

M'n liefde voor zinnetjes en tekstjes zat er al vroeg in, als elfjarig kind was ik een tijd lang gek op Ch!pz. '1001 Nights', 'Back In Black'... Het is cultureel erfgoed, zonder twijfel. Toen mijn buurmeisje tijdens een buitenspeelsessie de tekst van laatstgenoemde verkeerd zong ("Chipz is back, we are back and back"), had ik m'n allereerste grammarnazi-momentje. Het is "back in black"! IN BLACK!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zelfs toen ik de singlehoes erbij pakte (ja, zo ver ging het) geloofde ze me niet. Klein jeugdtrauma aan overgehouden, dat zie je. Maar waarom vind ik lyrics eigenlijk zo belangrijk?

Instrumentaal

Al snel hoor ik het tegenargument dat muziek je iets moet laten voelen, en dat teksten een aanvulling zijn op de melodie. En zeker: een mooie instrumental of toffe dancetrack kan je net zo goed 'grijpen' als een lyrisch kunstwerkje, want soms heb je helemaal geen lyrics nodig.

Maar als je nu een track hebt waarin er wél gezongen wordt, zing je dan mee zonder echt te luisteren? Mijn inner controlfreak wil juist weten waar een nummer over gaat, of ik mezelf er wel of niet mee kan identificeren. Wat de artiest in gedachten had toen hij of zij het schreef, en of er een verhaal achter zit.

Natuurlijk ga ik geen diepte-analyse loslaten op de tekst van de nieuwe David Guetta. Daar mag je gewoon voluit op meeblèren of al je moves bij uit de kast trekken. Maar over het algemeen wil ik wel echt weten waar de muziek over gaat!

Case in point

Neem nou 'Spanish Sahara' van Foals: de band zet hierin een dijk van een sfeer neer, puur met hun muziek. Ook zonder teksten voel je het. Maar als je goed naar de lyrics luistert krijgt het nummer een extra dimensie, en al helemaal met wat achtergrondinfo. Frontman Yannis Philippakis zei ooit het volgende over 'Spanish Sahara':

"It's kind of an imaginary place - somewhere that's quite nightmarish and ravaged. It's like a desolate landscape and the whole song is like, getting over a trauma, but the trauma doesn't go away and it multiplies from one into a bunch of furies. That kinda has to do with the Greek myths of the furies, who would haunt families and generations."

Dan heb je er toch gelijk een veel completer beeld bij, met meer diepgang? Zeker als je de bijbehorende video bekijkt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Die gimmick van Spotify is dus een paradijs voor lyric nerds zoals ik. Ze werken samen met Genius, een site waarop je allerlei betekenissen achter songteksten kunt vinden. Je kunt in de app van Spotify bij bepaalde tracks tijdens het luisteren op hetzelfde scherm live meelezen met lyrics en bijbehorende feitjes. Prettig!

Bijna klaar, hoor

Er wordt elke dag al meer dan genoeg overbodige informatie op je afgevuurd. Fuck al die kattenfilmpjes en nutteloze advertenties. Het mooie van muziek is juist dat je het even stil kan zetten, of juist keihard kan laten dansen. Je kunt jezelf volledig verliezen in dat prachtige totaalpakketje van muziek en tekst. Het is misschien nog wel een mooi (verlaat) goed voornemen: de 3FM-redactie elke dag wat nieuwe songfacts voeren. Of ze het nu leuk vinden of niet...

Maar goed, m'n punt: neem er lekker de tijd voor, laat beide elementen op je inwerken en geniet van een track zoals 'ie bedoeld is. Go!

Ster advertentie
Ster advertentie