3FM nieuws

De wondere wereld van ambient muziek

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. De wondere wereld van ambient muziek

Gestrest, gespannen of slapeloos is iedereen wel eens. Vroeger zongen je ouders je dan een slaapliedje, of je nam het heft in eigen handen en je ging schaapjes tellen. Dit lijkt allemaal verleden tijd door de opkomst van ambient-, altra relax- en deep sleep muziek. De namen verschillen misschien, maar de bedoeling van de muziek is hetzelfde: rustig worden en in slaap vallen. In aflevering 94 van De Machine duiken Atze de Vrieze en Niels Aalberts in de wondere wereld van slaapmuziek.

Mood music

Het is een vrij nieuw genre en, anders dan bij bestaande genres, gaat het bij ambient muziek minder over de artiest en meer over de luisteraar.

Nicolas Brandberg van Epidemic Sound uit Zweden verheldert: "We make 'mood music' and really try and listen to the mission of the music. Some tracks are made to amplify an emotion and not necessarily take over. Our music is data driven. We found that the tracks that build up more and more, with more instrumentation at the end, might not work as well in these mood making kind of playlists. For some things we needed to scale it down. We could quite quickly see a pattern."

Het effect

De grote vraag is natuurlijk, werkt het? Kan je je beter concentreren of ga je beter slapen door het luisteren van ambient muziek? Het is niet voor niets dat ouders vaak liedjes voor hun huilende babies zingen. Uit onderzoek van The Sleep Foundation blijkt namelijk dat muziek aantoonbaar helpt bij het in slaap vallen, ook bij volwassenen. Het interpreteren van muziek door ons brein heeft invloed op het functioneren van ons lichaam. Zo wordt bijvoorbeeld het stress hormoon cortisol minder afgegeven als je naar muziek luistert, waardoor muziek ook op het gebied van ontspanning een essentiële rol kan spelen.

Grote business

Er zijn veel kansen in de ambient muziekindustrie. In 2019 werd de industrie al op anderhalf miljard dollar geschat, en dat was vóór alle stress die de pandemie met zich meebracht. Op de streamingdiensten tonen talloze afspeellijsten met namen als 'Study Music' en 'Night Rain' aan dat er een grote vraag is vanuit luisteraars.

Quote

We try to listen to the mission of the music

Nicolas Brandberg
Ster advertentie
Ster advertentie