3FM nieuws

Wat is 'Extreme DAW Sports' en kan ik het ook krijgen?

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is 'Extreme DAW Sports' en kan ik het ook krijgen?

In een wereld waar creativiteit en technologie elkaar ontmoeten, ontstaan er voortdurend nieuwe trends en fenomenen waar je van denkt: wat vet, dat niemand dit eerder heeft gedaan? Een van de meest opmerkelijke evoluties binnen de muziekgemeenschap is het nieuwe online fenomeen dat bekend staat als 'Extreme DAW Sports'.

Het nieuwe fenomeen heeft inmiddels de online muzikale gemeenschap bereikt en laat de strijdlust van producers opbloeien.

'Extreme DAW Sports' of 'Extreme DAW Speedrunning': het zo snel mogelijk reproduceren van een bestaande beat binnen een audiobewerkingsprogramma.

Wat is een DAW en wat kan ik ermee?

Om te begrijpen waar 'Extreme DAW Sports' om draait, moeten we eerst een blik werpen op wat een Digital Audio Workstation (DAW) is en wat producers er precies mee doen. Een 'DAW' is een programma met gespecialiseerde software die wordt gebruikt voor het opnemen, bewerken en produceren van (digitale) muziek.

Zie het als de repetitieruimte voor de digitale producer waar ze geluiden kunnen manipuleren, effecten kunnen toevoegen, arrangementen kunnen maken en uiteindelijk nummers kunnen produceren. Kortom, een DAW is het palet van de moderne muziekproducent, waarop ze hun muzikale meesterwerken creëren.

Voorbeelden van verschillende DAW's zijn Fruity Loops (aka FL Studio) of bijvoorbeeld GarageBand en Logic van Apple.

Extreme DAW Sports

Het kernconcept van 'Extreme DAW Sports' draait dus om de snelheid en het vermogen van muzikale producers om een beroemd nummer zo nauwkeurig mogelijk na te maken in hun DAW, en dat alles binnen een ongelooflijk korte tijdsperiode.

Deze uitdagingen, die vaak worden georganiseerd via TikTok of YouTube, dagen producers uit om hun creatieve vaardigheden en technische bekwaamheid te demonstreren.

Soulja Boy in 20 seconden

Ik hoor je nu denken: "Ok leuk, maar nu wil ik het zien!". Dus hier is een voorbeeldje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waar is het begonnen?

Het is niet helemaal duidelijk wie ermee is begonnen, maar inmiddels zijn er op TikTok al duizenden video's te vinden van 'Extreme DAW Sports' met miljoenen views. Het nieuwe fenomeen is een mooie weerspiegeling van de nieuwe digitale cultuur met nieuwe makers. Maar uiteindelijk is het gewoon heel vet om iemand binnen een halve minuut een bekende beat te zien namaken.

Ster advertentie
Ster advertentie