3FM nieuws

Nederlands: nicht einfach

  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlands: nicht einfach

Kriebels voor het examen Duits? Andersom was dat ook het geval. Op een kleine vijftig Duitse scholen in de grensstreek is Nederlands een examenvak. En dat gaat allemaal een beetje anders dan wij gewend zijn.

Download

In haar eentje zit Evellyne Grauman (20) in een lokaal voor het eindexamen Nederlands - of ‘Niederländisch’, zoals ze het zelf noemt. In de examenklas volgde ze de lessen Nederlands nog met 26 anderen, maar die hebben het vak allemaal voortijdig afgesloten. In Duitsland hoef je namelijk maar in vier vakken schriftelijk eindexamen te doen en die mag je zelf kiezen. De meeste scholieren kiezen dan meer theoretische vakken als geschiedenis en economie.

Dat lijkt allemaal heel makkelijk, vier examenvakken, maar dat is het niet. Toen Evellyne hoorde dat je in Nederland altijd nog een vak mag herkansen als je het verknald hebt, viel haar mond wagenwijd open. “Maar dan haalt iedereen het toch?” Ze gaf wel toe dat de examenweken in Duitsland redelijk relaxed zijn, terwijl je in Nederland natuurlijk bijna iedere dag aan de bak moet.

Ander examen
Ook in de manier waarop het examen gemaakt wordt, zit flink wat verschil. In Nederland is het vaak een kwestie van tekstverklaren, in Duitsland gaan ze iets verder. “De leerlingen hebben de keuze uit twee onderwerpen. Dit jaar zijn dat de Vlaams-Waalse taalstrijd en de multiculturele samenleving. Je krijgt dan een stapel artikelen waarvan je eerst een samenvatting moet schrijven en daarna nog een betoog of een recensie”, vertelt Wolfgang Josephs, waarnemend rector en ook leraar Nederlands.

Kun je nou zeggen dat het moeilijker is om examen te doen in Duitsland? Of juist makkelijker? De systemen zijn gewoon heel verschillend, de druk is aan het einde in Duitsland een beetje weg maar de examens zijn moeilijk. Leraar Josephs had zelf ook kinderen in Nederland op school. “En die hadden natuurlijk ook Duits als examenvak. Ik merk wel dat de eisen in Nederland bij de schriftelijke eindexamens iets lager zijn.”

Op 6 juni hoort Evellyne of ze het gehaald heeft. Wat Nederlands betreft moet dat geen probleem zijn, in de bijgevoegde reportage hoor je hoe goed ze de taal onder de knie heeft.

Update: Evellyne heeft afgelopen vrijdag haar diploma gekregen! Ze had een 2+ voor Nederlands. Dat klinkt misschien enorm laag, maar het is omgerekend een 9!

Ster advertentie
Ster advertentie