Naar homepage
3FM nieuws

Geniét nou eens van een gig, mensen

  1. Nieuwschevron right
  2. Geniét nou eens van een gig, mensen

Ik ga naar een concert en ik zie... telefoons. Overal telefoons. THIS MUST END.

130834 opening imagine dragons smartphones errrrrrwhere

De foto hierboven nam ik afgelopen vrijdag tijdens de opening van het concert van Imagine Dragons. De Ziggo Dome in Amsterdam stond volgepakt met 17.000 mensen die hadden besloten hun vrijdagavond door te brengen met de vier poprockers uit Las Vegas.

Hartstikke tof, zo'n concert als start van je weekend! Tot de telefoons de lucht ingaan en je langs 40 schermpjes moet kijken om de opening überhaupt te kunnen zien. Meh.

What. The. Fuck.

De demografie van het voorvak: 80 procent is vrouw, 20 procent man. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 15 en 20 jaar, met hier en daar een uitschieter naar boven (lees: uw stokoude redacteur van 23). 100 procent van de aanwezigen is in het bezit van een smartphone en is zéker niet bang om 'm te gebruiken.

Zodra de zaalverlichting uitgaat en de lichtshow start, schieten de handjes met telefoons de lucht in. Niet voor een foto of een filmpje van 30 seconden, maar gedurende het volledige openingsnummer. We hebben het hier over een track die van begin tot eind een minuut of zes in beslag neemt, hè. ZES minuten lang met je arm in de lucht, door je schermpje heen, naar een band kijken die z'n best doet om jou te laten dansen op 'Shots'.

What. The. Fuck. Je betaalt toch geen freaking 40 euro om dit door je telefoonscherm te bekijken? De focus ligt dan niet op genieten van de show, maar goed stilstaan zodat je filmpje niet te shaky wordt. Kun je net zo goed een Youtube-playlistje aanslingeren en daar op de bank naar kijken. Scheelt weer vier tientjes.

Boetekleed

Eigenlijk lul ik mezelf nu een klein beetje klem, want ik moet eerlijk toegeven dat ik van het nummer 'Friction' ook filmpje van een minuut op m'n telefoon heb staan. De grapjes tijdens 'Gold' heb ik op cinematografische wijze vereeuwigd met m'n 5S en die confetti bij finalenummer 'The Fall'? Dat was nét iets te mooi om geen foto van te maken.

Jep. Guilty as charged. Bewijsstuk A (hij is nog niet eens zo goed gelukt ook):

130843 imagine dragons in ziggo dome publieksfoto

Ik denk niet dat het een absolute doodzonde is om wat vast te leggen van zo'n show. Zelf doe ik het omdat ik dan the day after nog even kan nagenieten van m'n favoriete lyrics en riffjes. En, vooruit, ook om wat op Instagram te kunnen zetten.

Maar drie uur in de rij staan voor een goede plek en vervolgens geen aandacht schenken aan de topshow die voor je neus plaatsvindt? Zó zonde. Elk nummer van A-Z opnemen, tijdens het concert al dingen editen voor op Instagram en Snapchat... Wat moeten je volgers met 7 schamele Snapchat-seconden van die epische drumsolo in 'Radioactive'? Daar heb je toch vrij weinig aan? Of zit ik er echt helemaal naast?

Twee kampen

De mannen van Imagine Dragons zijn er wel aan gewend, die schermpjes. Frontman Dan Reynolds maakt meerdere keren een rondje over het podium waarin hij expres in de aanwezige camera's kijkt en zingt. De bassist maakt er ook een sport van: gekke bekken, beetje lachen, soms zelfs zwaaien en kushandjes uitdelen.

missing you ???? @imaginedragons #Demons #ImagineDragons

Een video die is geplaatst door Mathilde Kamer (@mathildekamer) op 7 Feb 2016 om 3:00 PST


Maar niet iedereen is even groot fan van de flitsen en filmpjes. Tijdens een concert van Florence + The Machine vroeg frontvrouw Florence aan haar publiek of ze als-je-blieft even de telefoons wilden opbergen tijdens het nummer 'Third Eye': "Laten we dit moment met z'n allen beleven, iedereen in deze zaal. Gewoon even hier zijn. Put your phones away and enjoy the moment!". En eerlijk nu... da's toch best lekker, een paar minuten genieten zonder afleiding?

Dat kan lager!

Is het een absolute doodzonde? Nee. Dat je een aandenken wilt aan een toffe avond is niet meer dan logisch, maar zullen we gewoon met z'n allen iéts minder op onze telefoon zitten tijdens een concertje? That's all I want. Of film op z'n minst iets lager, dan zien de mensen achter je ook nog wat ;).

Ster advertentie
Ster advertentie