3FM nieuws
BNNVARA

Het WWF komt in actie tegen ontbossing: vandaag in het Vondelpark

foto: Ben Houdijkfoto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Het WWF komt in actie tegen ontbossing: vandaag in het Vondelpark

De komende tijd wordt er in heel Europa actie gevoerd tegen ontbossing. Laat dit nou hetzelfde thema zijn waar we ons tijdens de afgelopen editie van 3FM Serious Request voor in hebben gezet! Vandaag is het Vondelpark in Amsterdam aan de beurt. 3FM-dj Sander Hoogendoorn spreekt in de ochtendshow met Seline Meijer van het Wereld Natuur Fonds over deze actie.

Vondelpark: gone in 2 minutes

Samen met 6 organisaties gaat het WFF in het Vondelpark staan met een spandoek. Vanuit de lucht wordt hiervan een foto gemaakt. Op het spandoek staat de tekst: Vondelpark, gone in 2 minutes. Sander vraagt zich af waarom nou deze specifieke tekst.

Seline legt uit: "Iedere 2 seconde verdwijnt er wereldwijd een stuk bos ter grootte van voetbalveld. In dat tempo zou het Vondelpark dus binnen twee minuten ontbost zijn."

De reden waarom er zoveel ontbossing is, komt door de vele vraag naar voedsel. De bomen worden gekapt om landbouwgrond te creëren. Volgens Seline is er al genoeg landbouwgrond beschikbaar om ons van dit voedsel te voorzien, zonder dat hier natuur voor vernietigd hoeft te worden.

Wetsvoorstel

Sander is benieuwd naar wat wij als consument hieraan kunnen doen. "Je hoort vaak dingen over soja. Hoe zit dat, moet je dat dan nu niet meer kopen?" Seline vertelt dat we ons hier eigenlijk als consument geen zorgen over moeten maken. "We willen dat je als consument erop kan vertrouwen wanneer je naar de supermarkt gaat en daar iets koopt, dat daar geen ontbossing voor heeft plaatsgevonden." Die verantwoordelijkheid ligt dan bij de overheid. Hier is wel een bepaalde wetgeving voor nodig, zodat bedrijven zich hier weer aan kunnen houden.

Dit is dan ook de reden waarvoor deze actie is opgezet. Er ligt een wetsvoorstel klaar vanuit Europa. Er komt dus een wet, maar volgens Seline moet er nog meer gebeuren. "Het is heel erg belangrijk dat de minister nu die kans pakt om zich hard te maken en te laten zien dat Nederland een koploper is in de strijd tegen ontbossing. En dat ervoor wordt gezorgd dat die nieuwe wet naast bossen ook andere natuurgebieden gaat beschermen en ook mensenrechten daar goed in verankerd worden."

Als je zelf in actie wil komen, kan dat door naar de website van het WWF te gaan. Hier staat meer informatie over de campagne. Daar kan je ook een e-mail sturen naar de minister om op te roepen voor een hele sterke wet.

Bekijk het gesprek met Seline Meijer hier terug:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie