Naar homepage
3FM nieuws

Rick filmt ALLES tijdens concerten en dit is waarom

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rick filmt ALLES tijdens concerten en dit is waarom

Eerder vroegen we aan jou: Filmen tijdens concerten, doen of niet? Daaruit bleek dat het grootste gedeelte van de mensen zich doodergert aan filmende mensen tijdens concerten. Wat bezielt die lui?! Nou, Rick heeft een antwoord op die vraag!

Al-tijd filmen

Rick heeft namelijk een eigen YouTube-kanaal, ConcertLifeNL. Hierop staan 681 concertvideo's die hij allemaal zelf gemaakt heeft, vaak van popconcerten. Van Beyoncé tot Lorde, Dua Lipa en Mariah Carey... Rick is erbij!

Op een concertavond zoekt hij een goed plekje in de zaal, bedenkt 'ie welke tracks hij wil vastleggen en uploadt hij achteraf zijn materiaal steevast op Youtube. De populairste upload tot nu toe is van Dua Lipa in de AFAS Live: de video van 'IDGAF' is in tien maanden meer dan 2.2 miljoen keer bekeken!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zijn grootste reden om zoveel te filmen? "Het maakt mensen blij die zelf niet bij het concert kunnen zijn en die dan dus op Youtube graag alsnog wat willen zien. En dat voelt voor mij dan ook weer goed." 3FM belde met Rick om te checken hoe hij te werk gaat.

Dus Rick, jij filmt dingen...

"Ja, klopt!"

Wanneer ben je daarmee begonnen?
"Ik weet niet meer precies wanneer ik voor mezelf ben gaan filmen. Maar met YouTube ben ik nu al heel wat jaren bezig."

Film je dat dan met je mobiel?
"Nee, ik heb wel een speciale camera mee. Dat geeft veel mooier beeld en geluid voor op YouTube. Je moet er alleen wel mee uitkijken, want ze kunnen hem innemen."

Innemen? Ben je hem dan kwijt?
"Nee joh, en ik verstop hem gewoon altijd heel goed. Het is me maar één keer gebeurd dat ze mijn camera zagen. Toen moest ik hem inleveren en kon ik hem aan het einde van de show ophalen."

Over YouTube… Er staan 681 video's op je kanaal. Hoe vaak ga je wel niet naar een concert?!
"Ik ga naar SUPER veel concerten en wil zo dicht mogelijk bij het podium staan. Ik woon nu nog niet op mezelf dus ik heb er het geld nog voor, haha."

Plekken vooraan zijn vaak reteduur toch?
"Ja! Maar ik heb het ervoor over. Ook koop ik wel eens de Meet & Greet pakketten, want daar zit vaak Early Entry in. Zo heb ik bijvoorbeeld Ariana Grande twee keer ontmoet."

Wauw!
"Ja, maar bij de eerste keer deed ze alleen groepfoto’s."

Oh jee.
"Ja."

Dus... Op welk moment dacht je: 'Ik ga dit delen op YouTube en Instagram'?
"Weet ik niet eigenlijk… Dat is gewoon zo ontstaan. Ik dacht een keer: 'Laat ik het eens op YouTube zetten. Kijken wat mensen zeggen.' Ik wilde gewoon testen of mensen het leuk vonden."

Effe eerlijk: doe je het voor de views?
"Ja… ik post niet echt iets om er heel veel views op te pakken, maar het is natuurlijk wel leuk om te zien. Ik ben zelfs ook door bedrijven benaderd of ze mijn video's mogen gebruiken, waaronder een van de grootste Amerikaanse nieuwszenders."

Waarom post je de videos los per track en niet bijvoorbeeld een volledige show?
"Ik film alles apart. Ik heb wel eerder hele shows, of hele gedeeltes van shows geplaatst. Maar op deze manier kunnen mensen ook makkelijker het stuk vinden dat ze zoeken."

Al die views op al die video… Verdien je daar ook geld mee?
"Nee. De liedjes worden gelijk herkend door YouTube, dus worden inkomsten uitgeschakeld. Gelukkig is YouTube een heel stuk relaxter geworden hiermee. Mijn account is ook wel eens verwijderd."

Wat?!
"Ja. Vroeger werd je account na drie waarschuwingen verwijderd. Je mocht dus bijvoorbeeld maar drie keer een liedje gebruiken dat niet van jou was."

Oké, je verdient er geen geld mee en je account is al eens verwijderd. Wat is dan het doel van jouw video's op YouTube?
"Mensen vinden het leuk om te zien als ze er zelf niet bij kunnen zijn, of juist als ze het achteraf nog een keer willen beleven. En ik vind het weer leuk om te zien dat mensen er blij van worden. Dat doet mij ook weer goed."

Ben je ooit aangesproken door iemand die het vervelend vond dat je bijna het hele concert stond te filmen. Vooral met een échte camera?
"Nee eigenlijk niet. Maar ik film ook vaak gewoon recht voor mezelf uit zodat niemand er last van heeft. Ik snap wel dat mensen dat vervelend kunnen vinden, namelijk. Maar aan de andere kant, iemand moet het doen toch? Hoe gaan ze het anders terugvinden op YouTube als niemand ooit filmt?"

Staan er dan geen mensen voor jouw shot?
"Nee. Nou ja meestal niet, want ik sta natuurlijk meestal vooraan, haha."

Rick en Ariana

Dus:

Filmen tijdens een concert hoeft niet altijd irritant te zijn, als de videograaf in kwestie gewoon een klein beetje oplet dat zijn camera niet het zicht van iemand anders blokkeert. Nu er nog voor zorgen dat alle amateurfilmers in Nederland daar ook echt over na gaan denken...

Ster advertentie
Ster advertentie