3FM nieuws

Dit is hoe festivalfood gaat smaken in 2050

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is hoe festivalfood gaat smaken in 2050

Momenteel is het Hongaarse Sziget nog in volle gang, maar in de Lage Landen kijken we ook alweer uit naar the next big thing: Lowlands! 3FM-dj Wijnand Speelman nodigde donderdagavond Maartje en Gilbert uit in de 3FM studio, want zij staan volgende week op het festival met een futuristisch restaurant...

Future proof

Naast de Heineken-tent staat volgende week het restaurant Brasserie 2050. Daarin eet je je festivalhapjes in stijl en met een blik op de toekomst, want Maartje en Gilbert maken alle gerechten op een superduurzame manier.

Maartje: "In 2050 wonen er zo'n 10 miljard mensen op deze planeet en met de manier waarop wij nu voedsel produceren is er tegen die tijd sowieso een tekort. Wij doen niet alsof de gerechten die wij serveren precies zijn wat je in de toekomst eet, maar alle ingrediënten zijn futureproof en dus vaak plantaardig. Zo serveren we kaviaar van zeewier, plankton boter en een steak tartare die gedeeltelijk uit watermeloen bestaat. Klinkt allemaal ingewikkeld, maar het komt gewoon neer op lekker eten!"

Ook leuk: de muren van Brasserie 2050 zijn een vertical farm en hangen vol met alle dingen die je later in het gerecht terugvindt, zoals sla en kruiden. "Je zit tussen onze voedselvoorraad en eet dus eigenlijk gewoon stukje bij beetje het restaurant op."

De gerechten

In de 3FM studio werd Wijnand getrakteerd op een steak tartare, bourgignon sans boeuf, shoarma en een blini. Hoppa. Hij begon met de steak tartare. Die bestaat uit een kwart watermeloen en een kwart gepofte paprika, de rest is vlees van koeien die vrij hebben kunnen grazen in natuurgebieden.

Verder kwam er nog een veganistische blini op tafel, met kaviaar van zeewier (nog steeds duur, maar een stuk goedkoper dan the real deal!). Daarna de boeuf sans bourgignon (geen vlees en geen wijn, maar donker Nederlands bier) en shoarma die volledig van plantaardige ingrediënten gemaakt is.

Het ging er allemaal prima in, da's duidelijk!Wa kost da?

Geen onbelangrijke vraag: hoeveel muntjes moet je hiervoor neer gaan tellen volgende week? Het valt mee. De gerechtjes in het restaurant beginnen bij 1.5 munt. De blini kost 2 munten, de steak tartare 2.5 munten. Voor een hoofdgerecht ben je 4 munten kwijt en daarvoor krijg je dan een grote ravioli, salade of bourgignon sans boeuf. Als je echt all out gaat, ben je zo'n 10 tot 12 munten kwijt voor een heel etentje, maar alles kan ook apart gegeten worden.

Maartje: "We vinden het belangrijk dat duurzaamheid geen elite-ding wordt, iets wat per se kostbaar is. Het moet toegankelijk zijn, dus kun je alles ook gewoon los bestellen."

Ster advertentie
Ster advertentie