3FM nieuws

Hoe maak je een populaire zomerhit?

foto: Jody Bernal
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe maak je een populaire zomerhit?

Bij deze tropische temperaturen hoort natuurlijk een goede zomerhit! Want zeg je zomer, dan zeg je: "heey macarena, ahai!’ Maar wat is nou het recept voor een goede zomerhit? Wij zochten het voor je uit en hebben onderzoek gedaan naar trends in zomerhits tussen 1922 en 2023. Potentiële zomerhit-leveranciers, lezen jullie mee?

Wat blijkt nou? Je moet een zomerhit in de zomer uitbrengen. Ja, klinkt logisch, maar dat is toch wel regel één. Daarnaast zijn een paar andere factoren belangrijk voor een zomerhit.

Stap 1: herhaling

Ten eerste is herhaling belangrijk. Een zomerhit moet makkelijk mee te zingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan Sex On The Beach van T-spoon! En er moet een lekkere ‘hook’ zitten in een zomerhit, dat is een aanstekelijk deuntje of een stukje tekst. Of gewoon een lekker kreetje: Ahai!

Stap 2: vocal promince

Ook is een vocal promince belangrijk. Dat betekent eigenlijk gewoon dat de stem leidend moet zijn. Het liefst met een stukje tekst waarbij je weinig muziek hoort. Een break of een drop is altijd goed. Je kent vast ‘Des.Pa.Cito’ nog wel! De zang moet daarnaast niet heel veel variatie hebben. Dus sorry Glennis jouw nummers komen niet in aanmerking!

Stap 3: zomers gevoel

Nog een open deur: maar een zomerhitje moet ook een beetje zomers aanvoelen. Met een lekker tropisch instrument ergens. Een saxofoon of een fluitje van een kustwacht bijvoorbeeld. Vaak bevatten zomerhits ook instrumenten die zo uit de computer zijn gerold. Zoals synthesizers of drumpcomputers. Neppe instrumenten dus. Vergelijk het maar met een spray-tan, dat is ook niet echt. Maar voelt wel extreem zomers.

Stap 4: bijpassend dansje

Wat ook handig is voor een geslaagde zomerhit is een dansje. De Macarena, The Ketchup Song, Lambada. Je kent ze vast wel en allemaal zorgen ze voor losse, zomerse, heupjes!

Stap 5: het BPM

En dan als laatste ingrediënt van de zomerhit is het tempo van een liedje belangrijk. Daarvoor heb je in de muziek: Beats Per Minute. Het BPM. Het aantal slagen per minuut. De afgelopen jaren was het gemiddelde BPM van onze zomerhits 133 beats per minute. Zoals Toppertje van Guillermo & Tropical Danny! Wij als mens hebben een hartslag van 133 beats per minute als we een beetje inspanning leveren. Zomerhits met dat BPM geven je daarom een actief gevoel, maar niet uitputtend. Goed voor een beetje loungen op het strand, maar ook voor dansjes op Starbeach in Cherso!

En ahai! Dat is het recept voor een zomerhit. Herhaling, een stukje losse zang, tropische instrumenten uit de computer, een dansje en een tempo van 133 BPM. Kraantje Pappie en Bizzey hebben de opdracht duidelijk begrepen!


Elke dinsdagavond, rond kwart voor 10 's avonds, hoor je bij de avond met Jaimy de Ruijter 3FM Explained. Philo beantwoordt al je prangende muziekvragen. Met deze week de vraag wat de ingrediënten van een zomerhit zijn.

3FM EXPLAINED - ZOMERHITJE

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie