3FM nieuws

De 6 gevaren van WhatsApp

  1. Nieuwschevron right
  2. De 6 gevaren van WhatsApp

Opgepast! De politie is de komende maanden extra alert op appende mensen achter het stuur. Want dat ís ook levensgevaarlijk. En dat is nog maar één van de vele gevaren van WhatsApp.

>> Ben je verslaafd aan je telefoon? Doe de test!

Alsof de duvel ermee speelt. Op dezelfde ochtend twee nieuwsberichten over WhatsApp die het hele spectrum van het populaire communicatiemiddel belichten. Allereerst het goede nieuws dat wanneer buren zich verenigen in een Whatsapp-groep (en dit kenbaar merken via een handig verkeersbord in de straat) dat de kans op inbraak in zo'n buurt met 50 procent daalt.

Pikante foto

Helemaal aan de andere kant van het WhatsApp-spectrum het bericht van een leraar in Limburg, die een pik-ante foto van zijn zwans naar zijn meisje wilde sturen, maar in zijn haast of geilheid (of een combinatie van beide) de foto naar een groep stuurde die hij had aangemaakt met één van zijn klassen. Wat zal de beste man voor paal hebben gestaan.

Twee keer nadenken

There you have it. In een notendop de zegeningen en de gevaren van WhatsApp. En in de nationale week van de veiligheid mogen we best eens stilstaan bij de gevaren van dit sociale medium, vind je niet? Want sexting is natuurlijk een godgegeven recht, maar denk in godsnaam twee keer na voordat je op 'send' drukt. En zo zijn nog wel meer gevaren te bedenken.

1. De menschen van WhatsApp zien jouw foto ook

Ja, lachen man, die lompe profielfoto en prikkelende status, maar weet wel dat iedereen in de wereld dit kan zien, als de mensen bij Whatsapp denken er iets mee te kunnen. Want wanneer jij zonder een letter te hebben gelezen de gebruikersvoorwaarden accepteert (like, everyone), geef je de menschen van WhatsApp toestemming om lekker mee te loeren naar jouw profielstatus, wanneer je het laatst was ingelogd of om zich te bescheuren om je dickpic als profielfoto. En die mogen ze ook nog eens gebruiken voor commerciële doeleinden.

2. Appen is slecht voor je rug

25 kilo. Dat weegt dat kleine groene vierkantje in je telefoonscherm. Huh, hoe dan? Nou dat zit zo. Wanneer je opgeslokt zit in je telefoon, te appen in allerhande groepen, dan hou je meestal je hoofd schuin. En dat is schadelijk voor je wervelkolom (die lange sliert in je rug). Wanneer je je hoofd langdurig in een hoek van 45 graden houdt levert dat meer dan 22 kilo extra belasting op voor je wervelkolom. Wanneer je nog meer voorovergebogen in je telefoon zit, in een hoek van 60 graden, is dat zelfs 27 kilo extra.

3. Internetboeven liggen constant op de loer

Malware klinkt als iets wat je hebt gekocht in het winkelcentrum, maar dat is het allerminst. Het is namelijk een afkorting van malicious software, oftewel kwaadwillende software, meestal ingezet door, inderdaad, kwaadwillende mensen. Boeven dus.

Omdat WhatsApp ook als webinterface is te gebruiken, wordt het voor zulke boeven ook makkelijker om misleidende downloadlinkjes te verspreiden die eruit zien als die van echte WhatsApp-gebruikers, maar die volgepropt zitten met malware. Kijk uit met accepteren dus, want die phishers zitten overal.

4. You can run, but you can't hide!

En je dacht dat je lekker ongestoord je stiekeme appjes kon sturen? Dat je in het geniep afspraakjes kon maken via WhatsApp? Want hoewel de menschen bij WhatsApp de beschikking hebben over je profielfoto, mogen ze niet naar je gedrag kijken in de app. Maar je baas, leraar, vriendin, vriendje, vader en oma kunnen dat wel. Met een paar drukken op de knop volgen ze elke beweging.

Met apps als WhatsSpy Public en mSpy kan namelijk iedereen je statusberichten, profielfoto, telefoontjes, berichten en algehele browsegeschiedenis monitoren. Enige dat je daarvoor hoeft te doen is zo'n spionage-app te installeren en je 'slachtoffer' is nergens veilig meer.

5. Die verrekte blauwe vinkjes verpesten je relatie

"Och liefje, ik had het zo druk met werk / studie / training / toneelstuk dat ik geen tijd heb gehad om je berichtje te lezen." Dit meest gehoorde excuus van de 21ste eeuw werd in één klap ongeldig toen de menschen bij WhatsApp bedachten dat het wel een goed idee zou zijn om de twee vinkjes bij een bericht blauw te laten kleuren zodra die gelezen was. En ineens had je wat uit te leggen.

Of je zit in zoveel groepen dat je de hele avond op de bank zit om in de ene na de andere groep reacties te plaatsen en je je eigen schatje, naast je op de bank, verwaarloost. Om nog maar te zwijgen van dickpics die in verkeerde handen vallen. Nee, teveel appen is niet gezond voor je relatie.

Sukkel voor Liefde, film uit 2014 van Cas Wognum:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

6. Door WhatsApp vallen doden

Elk jaar wordt vanuit de overheid weer een nieuwe campagne uit de grond gestampt, waarin automobilisten op het hart wordt gedrukt om de smartphone met rust te laten tijdens het rijden. 'ON the road ben ik OFFline' is de slogan van dit jaar.

En dat is ook niet zo vreemd, aangezien per jaar ongeveer tien tot vijftien dodelijke slachtoffers vallen door bellende en appende automobilisten. En aangezien van de acht miljoen automobilisten in Nederland de helft heeft aangegeven wel eens aan zijn smartphone te frunniken achter het stuur, weet jij waarschijnlijk ook best hoe afgeleid je bent wanneer je een berichtje tikt. Daarom:

NB. Tot slot, nog even de 10 geboden voor sociaal WhatsApp-gedrag

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie