3FM nieuws

LP: "Ik had dit een paar jaar geleden nooit durven dromen!"

  1. Nieuwschevron right
  2. LP: "Ik had dit een paar jaar geleden nooit durven dromen!"

De Amerikaanse singer-songwriter LP verovert met haar track 'Lost On You' langzaam de wereld. En daarom trokken we haar vanochtend bij Giel even aan de mouw van haar black leather jacket voor wat vragen.

Was het vroeg vanochtend bij Giel op De Speelplaats?

"Ja, het was zo gek. Ik stond op, dronk m'n koffie, douchte en bedacht opeens dat ik een uur te vroeg was opgestaan. Dus daarom deed ik alles heel relaxt en rustig totdat m'n tourmanager me om tien voor half zeven belde of ik al klaar stond. Was ik dus wel op tijd opgestaan... Jezus, zo typisch voor mij! Dus mijn start was niet helemaal lekker, maar volgens mij is het goed gekomen en klonk het allemaal oké, toch?"

Het klonk erg goed zelfs!

"Haha, dankjewel. Gelukkig maar!"

Is dit je eerste keer Nederland?

"Nee, tien jaar geleden was ik met vrienden in Amsterdam en sliepen we in Bob's Youth Hostel. Beste hostel ooit! Dus we komen gisteravond bij het hotel, zie ik fucking Bob's Youth Hostel aan de andere kant van de straat. Like are you shitting me, dude! Als je mij toen had verteld dat ik op deze plek terug zou komen en aan de overkant in een hotel zou slapen en mogen doen wat ik nu doe... Ik had je nooit geloofd! Ik ben gepromoveerd van Bob's Youth Hostel naar hotels!"

"Ik ben gepromoveerd van Bob's Youth Hostel naar hotels!"

Sander Hoogendoorn, één van onze DJ's, zei over 'Lost On You': "Een liedje om op en bij verliefd te worden. Als ze het refrein zingt, kun je alleen maar hopen dat het over jou gaat."

"Ahhh, dat is lief! Dankjewel, Sander!"

Is het een liefdesliedje of meer een breakup-song?

"Het is meer een pleidooi. Ik zat in een relatie die niet lekker liep. Ze had niet door hoeveel ik van haar hield en hoeveel ik voor haar opgaf. Ik raakte mezelf kwijt en zij had dat niet door. Het was lost on her. Op het moment dat ik dit liedje schreef, wist ik niet precies wat er nog meer gaande was. Daar kwam ik later pas achter en dat brengt ons helaas bij een ander liedje op de plaat: 'Other People'. Deel twee van het verhaal."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ik las dat het bij je vorige album niet helemaal ging zoals jij het wilde.

"Klopt! Voor mijn vorige plaat had ik echt fantastische demo's die een klein beetje hulp nodig hadden. Alleen besloot de producer waar ik mee werkte om alles opnieuw op te nemen, Waardoor het niet meer klonk als mijn muziek. Het voelde niet goed. Iedere muzikant zal beamen dat een verkeerde mix of master een liedje compleet kan verpesten. Het verandert alles! Bij Death Valley konden we precies doen wat wij wilden. Niemand die ons vertelde wat we moesten doen."

Je schrijft ook liedjes voor andere artiesten zoals Rihanna, Christina Aguilera of Rita Ora. Heb je nooit gehad: damn, dit liedje is veel te goed ik wil hem zelf gebruiken?

"Als ik een liedje wil, dan hou ik hem gewoon. Soms stuur ik een nummer naar m'n publisher, waarop hij dan vraagt voor wie het liedje is. Dan heb ik echt zoiets van: It's for me you fucking bonehead! Het is me trouwens wel een keer andersom gebeurd. Ik schreef het liedje 'Night Like This' dat naar Shakira ging, maar mijn producer en platenmaatschappij wilde per se dat ik hem zelf hield. Ik was zo teleurgesteld, want ik hou van Shakira. Jesus christ, ik wilde gewoon dat Shakira één van mijn liedjes zou zingen! Dat zou het hoogtepunt van mijn leven zijn, haha."

"Jesus christ, ik wilde gewoon dat Shakira één van mijn liedjes zou zingen!"

Je liedjes zijn gemaakt voor een kleine en intieme setting, maar waar speel je zelf het liefst. Een grote show of klein en akoestisch?

"Ik vind beide eigenlijk heel leuk. Ik wil ook in staat zijn om het allebei te kunnen. Veel mensen zeggen dat een liedje pas echt goed is als het ook overeind blijft als je het alleen op een akoestische gitaar speelt. Compleet waar, maar hij moet ook werken als er duizenden mensen in de zaal staan."

Wanneer kunnen we je live zien spelen in Nederland?

"Oh wacht. Laat me dat even checken, want volgens mij las ik daar net wat over. Ja, klopt! We spelen in Amsterdam op 2 december in Paradiso. Is dat een toffe plek?"

Één van de tofste die we hebben. Het is een oude kerk.

"Vet! Ooit ga ik een tour doen in alleen maar kerken. Ik heb iets met kerken. Misschien omdat m'n stem daar extra goed klinkt haha."

Als laatste vraag ga ik het toch vragen... Je hoort het waarschijnlijk continu, maar waarom heb je in godsnaam gekozen voor de ongoogelbare naam LP?

"Hahaha, ik weet het niet... Ik doe gewoon graag wat ik zelf wil. Ik vond het leuk en het paste goed bij me. Het was super onhandig in het begin. Als ik samen met een andere band op een poster stond, dachten mensen altijd dat het ging over de nieuwe lp die ze net hadden uitgebracht. Maar inmiddels heb ik gewonnen! I've defeated the long-playing record on Google!"

Yes you did! Nou tot in december dan maar. Mogen we de datum van de Paradiso-show noemen in het interview?

"Ja, joh!"

Ster advertentie
Ster advertentie