3FM nieuws

'Doe mij er maar 12': er bestaat een processierupsen-val!

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Doe mij er maar 12': er bestaat een processierupsen-val!

Twee broers uit Twente, Collin en Jeffrey, hebben samen een rupsenval ontwikkeld die de terugkerende plaag een beetje moet tegengaan.

Hoe werkt het?

Men neme een spanband, een plastic trechter en een zak. Als rupsen aan de wandel gaan, vallen ze via de trechter in de zak en blijven ze daar liggen, inclusief de brandharen die altijd de jeuk veroorzaken. Klinkt goed, maar trek wel effe je portemonnee: één val kost tussen de vijftig en negentig euro.

3FM-dj Olivier belde in de avondshow met Collin en Jeffrey, die je alle ins en outs vertellen over het vangmechanisme. Wanneer moet je dit ding ophangen? Waarom kost 'ie zoveel? Is 'ie duurzaam?

Video niet beschikbaar

Twijfel

Niet iedereen is even enthousiast over de val. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups (ja, dat bestaat inmiddels) vindt de val niet optimaal, omdat hij vooral geschikt is voor dennenprocessierupsen en niet zozeer eikenprocessierupsen. De dennen-variant loopt vaak omlaag via de stam en belandt sneller in de zak dan de eiken-versie, die vaak lekker hoog in de boom blijft hangen. Daarnaast zou de eikenprocessierups ook slim genoeg zijn om gewoon een nest óp de val kunnen bouwen in plaats van erin te vallen.

De makers van de rupsenval zijn in ieder geval nog niet verslagen: zij blijven testen met hun uitvinding en hopen een variant te vinden die algemeen inzetbaar is.

Ster advertentie
Ster advertentie