3FM nieuws

Week van het oorsuizen: "doe ze gewoon in!"

  1. Nieuwschevron right
  2. Week van het oorsuizen: "doe ze gewoon in!"

Al eerder las je op 3FM.nl verhaal over Robin (28) en zijn ervaring met tinnitus. Maar ook 3FM-dj Vera heeft er sinds lange tijd last van. Deze week (1 tot en met 7 februari) is het 'De Week van het Oorsuizen'.

Midden in de klas

Al na 10 minuten blootstelling aan een geluid van 100 dB of hoger kun je gehoorschade oplopen. Dat merkte ook 3FM-dj Vera zo'n 7 jaar geleden tijdens een bezoekje aan een kroeg in Breda.

Vera: "Ik stond op een feestje, waarschijnlijk te dicht bij een speaker. Zonder oordoppen. En daarbij hoor je de piep pas écht in bed. De volgende dag ben ik midden in de klas in huilen uitgebarsten. Niemand wist precies waarom, maar ik hield het niet meer. Ik wist niet wat ik moest."

Jouw hoofd

Het lastige aan tinnitus is dat het in jóuw hoofd zit. Niemand heeft jouw unieke toon. Dus hoe vertel je dan anderen wat jij bij je draagt?

Vera: "Het is een hele hoge toon. Ken je dat piepje dat van een oude televisie als je 'm aanzet?"

Onder jongeren is het percentage met oorsuizen zo'n 20%. Vaak komt dit door te harde muziek of door uitgaan. Er zijn in Nederland ruim 1 miljoen mensen die aan oorsuizen lijden. Op stichtinghoormij.nl vind je verschillende handvatten en tips om er beter mee om te gaan.

Toch is voorkomen altijd beter dan genezen. Vera: "Doe die oordoppen gewoon in!"

IETS ANDERS: blokje om

En dan even iets anders in deze bijzondere tijden: iedere woensdag gaat Frank een blokje om met grote spelers over de coronatijden. Ze nemen het jaar door en blikken ook vast vooruit. Eerdere afleveringen waren o.a. met Edwin van der Sar, Diederik Gommers, Eric van Eerdenburg en Hugo de Jonge.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie