3FM nieuws

Sustainable fashion: Weet jij wie jouw kleding maakt?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sustainable fashion: Weet jij wie jouw kleding maakt?

Weet jij wie jouw kleding maakt en hoeveel water het kost om één kledingstuk te maken? Steeds meer influencers kiezen voor duurzame en eerlijke kleding. Zo maakte Diana Leeflang van het YouTube-kanaal 'D is for Dazzle' een video over dat zij stopt met bijdragen aan de wereld van fast fashion, maar waarom?

Op 24 april 2013 stierven meer dan duizend mensen toen de Rana Plaza-fabriek in Bangladesh instortte. In de fabriek wordt kleding gemaakt voor merken als Mango, Primark en Benetton. Het gevaar voor instorten speelde al langer, maar het personeel moest toch gewoon aan het werk. Anders zou het loon ingehouden worden. Deze ramp is de meest dodelijke ramp ooit in een textielfabriek (Schone Kleren Campagne).

De fast fashion industrie zorgt niet alleen voor dodelijk ongelukken, maar is ook enorm schadelijk voor het milieu. Per jaar worden 85 miljoen bomen gekapt voor het maken van onze kleding en het kost gemiddeld 8000 liter water om een spijkerbroek te maken. Bijna 7 miljoen Nederlandse vrouwen van 15 jaar of ouder, kopen in een jaar tijd ongeveer 150 miljoen kledingstukken, terwijl we 80% van de tijd maar 20% van onze garderobe dragen. Tijd om hier verandering in te brengen.

Fast Fashion vs Slow Fashion

Misschien heb je nog nooit van deze begrippen gehoord, maar in principe is het verschil tussen fast en slow fashion heel makkelijk. Bij fast fashion draait alles om lage prijzen en snelle productie. Er wordt veel ingespeeld op trends. Slow fashion is juist het tegenovergestelde, want hierbij wordt geen rekening gehouden met trends: de mode is tijdloos en duurzaam.

Hoe kunnen we bewuster shoppen?

1. Shop minder

Een eerste makkelijke stap is om gewoonweg minder kleding aan te schaffen. Koop 10 shirtjes in plaats van 20, want je raakt toch na een aantal keer wel uitgekeken op die goedkope shirtjes. Steek je tijd en geld liever in het kopen van duurzame kledingstukken die veel langer meegaan.

2. Ga voor tweedehands kleding

'Hey Macklemore, can we go thriftshopping?' Yes we can! Tweedehands- en vintage winkels zijn een mooi voorbeeld van slow fashion. Loop gewoon eens een tweedehands zaakje binnen. Wie weet vind je wel een parel voor in je kledingkast. Stiekem ben je nog trotser als je een mooi item scoort op een vintage sale dan in een normale winkel. Doe anders vast wat inspiratie op met de serie Kringloopkwartier van YouTuber Boncolor! In de serie gaat ze met verschillende YouTubers op pad om de mooiste tweedehands outfits voor elkaar te zoeken.

Natuurlijk kan je ook gewoon online tweedehands kleding scoren, via sites zoals United Wardrobe en The Next Closet. Ook dat is al een vorm van duurzaam kleding kopen.

3. Huur je kleding

Wist je dat vrouwen een kledingstuk gemiddeld maar 7 keer dragen voordat het wordt weggegooid? Herken je jezelf hierin? Er zijn initiatieven zoals bijvoorbeeld 'Lena The Fashion Library' waar je kleding kunt huren. Huh, kleding huren? Ja, zeker! Je zoekt iets uit wat je mooi vindt, kiest ervoor of je het wilt kopen of huren en dan kan je het ophalen. Super handig als je bijvoorbeeld eenmalig een mooie jurk nodig hebt voor een feestje.

4. Koop eerlijk

Kies voor duurzame kleding. Op 'Brand with Benefits' kun je met een gerust hart shoppen. Hier vind je verschillende fashion en cosmetica merken die ethisch verantwoord hun producten maken. Alle items zijn vegan, duurzaam en onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt.

5. Check duurzaamheid via apps

"Maar ik koop mijn kleding toch al bij bewuste winkel?" Veel bedrijven doen aan greenwashing. Dat betekent simpel gezegd dat de bedrijven zich duurzamer voordoen dan ze eigenlijk zijn. Gelukkig kan je dit gewoon checken met apps als Good For You of Rank A Brand. Zij categoriseren kledingmerken op duurzaamheid wat betreft werkomstandigheden, dierenwelzijn en het milieu. Dan weet je meteen wat je in huis haalt!

The True Cost

Wil je je eens verder verdiepen in de wereld van sustainable fashion? Neem dan zeker een kijkje naar de docu The True Cost. Die is onder andere te vinden op Netflix.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie