3FM nieuws

Henk Pieterse: van gepeste tiener tot basketbalheld

  1. Nieuwschevron right
  2. Henk Pieterse: van gepeste tiener tot basketbalheld

"Het is het ergste wat je kunt meemaken als je jong bent."

(Bron: Ball Contact Sportservice)

De Week Tegen Pesten is in volle gang, en ook op 3FM.nl wordt hier uitgebreid aandacht aan gegeven. Vandaag staat Henk Pieterse in de spotlights, die zijn negatieve ervaringen met pesten om heeft kunnen zetten in een glansrijke basketbalcarrière. Behoorlijk kickass! Nu reist hij door Nederland met sportclinics, om kinderen op een energieke en positieve manier bewust te maken van pesten.

Henk's verhaal

Henk Pieterse geniet van een leuke jeugd in het gezellige Amsterdam-West, waar hij regelmatig buiten speelt met zijn broer. 's Avonds worden de twee nog al eens verjaagd door wat straatvoetballers, Ruud Gullit en Frank Rijkaard (ooit wel eens van gehoord?). Het begint met een onschuldig "Hé lange, ga eens weg", maar het is de start van een reeks pestincidenten op school. Op zijn vijftiende krijgt hij een groeispurt en schiet hij door naar 2.11 meter, terwijl zijn gewicht hetzelfde blijft. Resultaat? Een lange, magere jongen.

"Er werd altijd naar me gekeken, ik werd uitgelachen, er werden dingen geroepen... Ik wist eigenlijk niet goed wat ik fout deed! Het voelde alsof ze gewoon de pik op me hadden, alsof ik een makkelijk doelwit was."

Henk keert in zichzelf en eet z'n lunch in de pauze vaak op het toilet, alleen. Ook past hij zijn kledingstijl aan om tóch bij de groep te horen. Helaas blijven de pesterijen hem achtervolgen, tot een gymdocent hem aanraadt om z'n lengte als voordeel te gebruiken. Basketbal wordt het keerpunt. Op het veld voelt hij zich helemaal thuis, is hij gedreven en wordt hij gewoon 'Henk' genoemd in plaats van 'spaghettisliert' of 'lange dweil'. Hij stort zich met passie in het basketbal en de resultaten hiervan zijn al snel terug te zien.

Carrière

Als je Henk's sportprestaties googelt komt een enorme waslijst aan kampioenschappen, prijzen en selecties naar boven. Daarom een korte samenvatting: Henk speelt 101 keer voor Oranje, wordt tussen 1984 en 1991 met drie verschillende clubs zes keer Nederlands kampioen en wordt nét niet geselecteerd voor de Philadelphia 76ers, een team dat speelt in de prestigieuze NBA. Het succes voelt voor Henk als een soort revanche, omdat hij de pesters laat zien dat hij er goed uit is gekomen.

Na zijn sportcarrière besluit Henk zijn liefde voor basketbal en ervaring in de sportwereld te bundelen in een bedrijf, waarmee hij sportclinics geeft met een diepere laag. Dit doet hij in samenwerking met Stichting Pestkind. Spelenderwijs worden kids van grofweg negen tot veertien jaar bewust gemaakt van de effecten van pesten.

(Bron: Ball Contact Sportservice)

'Pest Mij Maar'

De 'Pest Mij maar' tour, zo heten zijn clinics. Door middel van beweging en entertainment wordt het zware thema 'pesten' aangekaart. Henk doet er alles aan om van de activiteiten een feest te maken en elk kind te laten voelen dat hij of zij erbij hoort. Het creëren van een veilige omgeving is hierbij essentieel: Henk zorgt ervoor dat er niemand boos toegesproken wordt, maar legt wel de dingen bloot zoals ze zijn. Soms is dit confronterend, maar de nadruk ligt altijd op een positieve inslag en teamwork. Waarom?

"Pesten is een hel. Als ik er op deze manier aan bij kan dragen dat minder kinderen daar het slachtoffer van worden, laat ik de wereld iets goeds na."

Het hoe en wat van Henk's clinics

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pesten blijft

Op de vraag of pesten ooit zal verdwijnen, antwoordt Henk dat dit erg onwaarschijnlijk is. Pesten kan verschillende oorzaken hebben: de één doet het uit verveling, de ander uit zelfbescherming. Een derde is er misschien mee opgegroeid en gaat het daarna zelf doen. Omdat het per situatie zo verschilt, is er geen eenduidige oplossing voor. Maar: kinderen bewust maken van de schade die pesten veroorzaakt, maakt zeker een verschil. Waaraan het pesten ligt, is lang niet altijd duidelijk:

"Soms is het aan een kind te zien dat hij of zij vatbaar is voor pesten. Denk bijvoorbeeld aan iemands lengte, dikte, haarkleur, afkomst of sociale status. Maar ook 'normaal' uitziende kinderen kunnen slachtoffer worden."

Meer informatie over pestgedrag, persoonlijke ervaringen en tips tegen pesten? Check deze artikelen op 3FM.nl:

>> 'Openhartige reacties bij Domien over Week Tegen Pesten'
>> 'De vele vicieuze cirkels van pesten'
>> 'Liwia deelt haar ervaring met cyberpesten'
>> 'Boerendochter Margreeth was jarenlang het pispaaltje'
>> 'Domien sprak Lisanne in de week tegen pesten'
>> 'Lisanne werd op school webcamslet genoemd'
>> 'Nina was de sukkel van de klas'

Ster advertentie
Ster advertentie