3FM nieuws

BN'ers en hun ondeskundige mening in talkshows: goed idee of niet?

foto: Still: RTL / Jinek
  1. Nieuwschevron right
  2. BN'ers en hun ondeskundige mening in talkshows: goed idee of niet?

We konden er de afgelopen dagen niet omheen: #ikdoenietmeermee. Veel BN'ers lieten zich uit en schoven aan bij verschillende talkshows, zo zag je Famke Louise aanschuiven bij Jinek. Sander Hoogendoorn belde hoogleraar Roos Vonk. Zij deed onderzoek naar BN'ers aan talkshowtafels die praten over zaken waar ze geen verstand van hebben.

Twee weken voordat #ikdoenietmeermee in het leven werd geroepen, schreef hoogleraar Sociale Psychologie Roos Vonk een artikel over BN'ers aan talkshowtafels die praten over onderwerpen waar ze eigenlijk niets van weten.

Stijlregel

Ook de hoogleraar wordt wel eens gevraagd voor een programma om haar mening te geven. "Ik heb zelf als stijlregel: je moet eigenlijk alleen gaan als je antwoord kan geven met een zin die begint met uit onderzoek blijkt dat", vertelt Vonk tegen 3FM-dj Sander Hoogendoorn.

"Als ik alleen maar iets kan zeggen wat iedereen wel kan bedenken, dan zou ik dat niet doen", gaat ze verder. Ze vraagt zich af waarom BN'ers dat doen en geen twijfels erbij hebben.

Te hoog in de bol

Toen Roos Vonk haar artikel schreef, bestond #ikdoenietmeermee nog niet. Ze wil het algemener trekken. "We weten dat als je mensen macht geeft, dat ze het te hoog in de bol krijgen."

Moeten talkshows dan helemaal geen BN'ers meer uitnodigen? De hoogleraar denkt van niet Ze denkt dat mensen het ergens wel leuk vinden "Ik denk dat het ermee samenhangt dat BN'ers makkelijker een stellige uitspraak doen."

Bekijk hieronder het volledige gesprek tussen Sander en Roos Vonk.

Ster advertentie
Ster advertentie