3FM nieuws

Muzikanten en hun fascinatie met lichaamssappen...

foto: Albumcoverfoto: Albumcover
  1. Nieuwschevron right
  2. Muzikanten en hun fascinatie met lichaamssappen...

Bloed, pis, spuug en tranen: iedereen heeft het, maar niet iedereen hoeft ermee geconfronteerd te worden terwijl ze muziek luisteren. Toch lijken deze artiesten er een speciale fascinatie mee te hebben die ze inzetten voor de promotie van hun nieuwe muziek.

Fall Out Boy en tranen

De meest recente fascinatie van artiesten met lichaamssappen komt vanuit Fall Out Boy. Voor hun nieuwste album So Much (For) Stardust heeft het drietal een speciale uitgave van hun vinyl gemaakt. De zogenaamde crynyl (cry + vinyl) bevat "steriel verzamelde tranen", volgens de website, "voor maximale emotionele getrouwheid".

Op diezelfde website verkoopt de band een vijftigtal exemplaren van deze emotionele plaat. En het viel in de smaak, want alle platen waren in een mum van tijd uitverkocht. De band zegt er nog een aantal achter te hebben gehouden om weg te geven aan fans. Maar er bestaat ook een kans dat er een tweede oplage komt. Hiervoor moet je de band wel goed in de gaten houden en er vroeg bijzijn, want er zijn meer mensen die een traantje van Pete, Patrick en Andy willen.

Nu is het afwachten wat de band in de toekomst met lichaamssappen zal doen... In de tussentijd kun je genieten van de (toch wel komische) video die de band ter promotie heeft uitgebracht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lil Nas X en bloed

Een ander bekend voorbeeld van een paar jaar terug is de gigantische controverse die Amerikaanse rapper en zanger Lil Nas X liet opwaaien. Samen met het merk MSCHF bundelde hij de krachten om een zogenaamde "Satan Shoe" uit te brengen. En natuurlijk kon dat niet zonder daar wat lichaamssappen in te verwerken...

In elke schoen zat namelijk een klein vakje met rode bloedstof, waarin ook een enkele druppel mensenbloed doorheen was gemengd. Dit bloed was niet afkomstig van de muzikant zelf, maar was verzameld door een kunstcollectief uit Amerika. Maar zelfs met dit kleine beetje DNA was dat niet eens het meest controversiële deel van deze samenwerking.

Uiteindelijk was de grootste ophef rondom het ontwerp van de schoen, want deze was identiek gekopieerd van Nike. Dan kom je ineens in de knel met copyright wetten, en moet je verplicht de schoen uit de verkoop halen. Want ja, je gelooft het bijna niet, maar deze schoenen werden verkocht voor 1018 (!) dollar.

Deze prijs was natuurlijk niet per ongeluk, maar was een kleine verwijzing naar de bijbelpassage Lucas 10:18. In deze passage wordt er gezegd dat iemand "satan uit de hemel zag vallen als bliksem". Maar gelukkig was dit alles niet voor niets, naast een gigantische bak onbetaalde promotie door nieuwssites, heeft hij het in een marketingcampagne omgezet voor zijn (toen) nieuwe hit 'Industry Baby'. Hieronder zie je de promotie en muziekvideo voor het nummer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Metallica en sperma

Als het thema dan toch eventjes bij bloed blijft, is het tijd om over de controversiële cover van Metallica's album Load te bespreken. Want de naam doet al vermoeden dat hier, naast bloed, een ander goedje in vermengd zat.

Het rode is namelijk gemengd met iets wits, en dat is tussen twee plexiglazen platen gekwakt door kunstenaar Andres Serrano. Deze Amerikaanse kunstenaar en fotograaf staat bekend om zijn schokkende en aanstootgevende kunst. En dat is ook precies de reden dat Metallica zo aansloeg op dit beeld.

Op het album Load was de band namelijk actief bezig met "verschillende dingen onderzoeken", en dan is dat niet alleen op muzikaal vlak. Pas later is bekend geworden dat zanger James Hetfield het nooit eens was met de keus voor deze cover. Het voelde meer als "shock om te shockeren, dan daadwerkelijk boeiende kunst". Tsja, je vraagt je toch af wat het creatieve proces is achter sperma met runderbloed mengen en dat tussen twee platen te pletten.

foto: Albumcover

Albumcover van Metallica's 'Load'

Ster advertentie
Ster advertentie