3FM nieuws

Lorde test haar muziek het liefst op hele slechte oordopjes

  1. Nieuwschevron right
  2. Lorde test haar muziek het liefst op hele slechte oordopjes

Lorde's album Melodrama komt op 16 juni uit en dat betekent dat we langzaam maar zeker meer van de Nieuw-Zeelandse gaan horen. The New York Times Magazine publiceerde een enorm interview met Lorde. Hier lees je de vijf meest interessante nieuwtjes uit dat gesprek.

1. Lorde heeft synesthesie

Dat betekent dat zij bepaalde geluiden en muzieknoten kan zien als kleuren. In haar huis in Nieuw-Zeeland had ze een muur vol lyrics, aantekeningen en kleuren die samen de basis van Melodrama vormden. Elke track had een eigen kleur met daarin verschillende tinten die de sfeer en teksten verder toelichtten. Als het album naar haar mening 'te rood' werd, paste ze net zo lang nummers aan tot ze de balans zag die ze wilde.

Lorde: "Ik wilde zeker weten dat ik alle aspecten in het album goed naar voren bracht. Een liedje over feestjes kreeg een bepaalde kleur, maar als de onderliggende toon verdrietig is, kwam er weer een andere kleur bij." Interessant systeem, toch?

2. Het album gaat niet per se over break-ups

Eén ding dat Lorde doorkreeg na haar eerste grote liefdesverdriet is dat het je ervaring met muziek heel erg verandert. "Met een gebroken hart luister je op een next level manier naar muziek. Ik lag bijvoorbeeld ineens te huilen om een Alicia Keys-liedje, terwijl ik dat eerder nooit deed", vertelt ze aan The New York Times Magazine. Veel van Lorde's inspiratie komt dus voort uit een break-up, maar Melodrama is géén break-up album. Het gaat over de goede en slechte kanten van alleen zijn.

Ook in 'Liability' komt dat thema terug. In dat liedje is de relatie van Lorde net uit en gaat ze naar huis om wat tijd met zichzelf door te brengen. 'So I guess I'll go home, into the arms of the girl that I love, the only love I haven't screwed up', zingt ze. Daarmee geeft ze dus aan dat de enige succesvolle relatie die ze volhoudt, de relatie met haarzelf is. En dat ze dus daaraan extra hard wil en moet werken, nu de andere relatie voorbij is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3. Ze testte haar album in de metro met oordopjes

Dit deed ze om zeker te weten hoe het album zou klinken voor de 99 procent die haar muziek op 'een normale manier' beluistert. Onderweg, thuis, met goedkope oordopjes... Het moet in het dagelijkse leven gewoon goed klinken, voor iedereen. Tijdens die metroritjes werd Lorde nog wel eens herkend, maar daar ontwikkelde ze een handige ontwijkmethode voor.

"Als iemand me herkent glimlach ik, en zeg ik 'shhhhh' met mijn vinger op m'n lippen. Lekker geheimzinnig. Dat vinden mensen meestal grappig en daardoor zoeken ze geen verder contact."

4. Ze schreef een groot deel van Melodrama in een 24-uurs restaurant

In New York heb je alle soorten cuisines, maar ook van die cliché Amerikaanse diners. Eentje daarvan is The Flame en daar heeft Lorde ongeveer vier maanden gezeten terwijl ze aan haar album werkte. Ze zat er uren achter elkaar, soms ook middenin de nacht. Lorde: "Altijd achter mijn laptop en met een dikke koptelefoon op, om de Top 40-muziek uit de speakers te blokkeren. Ik werkte me daar door to-do-lijstjes heen en schreef nieuwe nummers."

5. Superproducer Max Martin vond 'Green Light' verkeerd geschreven

Lorde liet wat tracks horen aan producer Max Martin, die met alle grote popsterren ter wereld gewerkt heeft. Max had nogal een specifieke mening, namelijk dat de manier waarop zij 'Green Light' schreef ronduit verkeerd was. Lorde geeft hem er nog gelijk in ook: "Het is een gek stukje muziek. Het is geen belediging van Max, gewoon een feit!" Lorde en haar producer besloten, ondanks de mening van Max, om het liedje toch gewoon te maken zoals zij het voor zich zagen. Riskant, maar met succes!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie