3FM nieuws

33 vragen aan DeWolff

  1. Nieuwschevron right
  2. 33 vragen aan DeWolff

De heren van DeWolff stonden pas nog bij Giel op De Speelplaats, maar wij wisten gitarist Pablo ook nog het hemd van het lijf te vragen. Van huilen om oude mannen tot kotsverhalen... Straks weet je veel over de beste man!

(Foto: Ben Houdijk)

1. Hoe heet je?

Pablo van de Poel! Of als je het goed wilt doen: Pablo Petrus Andreas van der Poel, ik ben vernoemd naar m'n opa's.

2. Wie zijn je inspiratiebronnen?

Ik heb er best wel een hoop! Het begon met Metallica, zij inspireerden me om iets met muziek te gaan doen. Vervolgens Jimmy Hendrix, Jimmy Page... En daarna gewoon eigenlijk een grote optelsom van verschillende gitaristen. Plus een beetje van mezelf ;).

3. Wat is de eerste plaat die je ooit gekocht hebt?

Ik weet nooit welke dat is! Ik twijfel tussen twee albums en die zijn allebei niet iets om trots op te zijn, haha. Het is óf Devil's Night van D12 of Significant Others van Limp Bizkit. Ik dénk dat het Limp Bizkit was, voor 37 gulden.

4. Welke muziek wil je op je begrafenis horen?

Daar heb ik al goed over nagedacht, roep ook vaak tegen m'n vrouw 'dit wil ik ook horen dan!'. Dan krijg ik óf het antwoord 'Pablo, ik wil hier niet over praten' of 'Hoe facking lang denk je dat die dienst gaat duren?!' Anyway, ik noem er nu drie:
1. Boz Scaggs - 'Loan Me A Dime'
2. Townes van Zandt - 'Waiting Around To Die' (ha, de ironie!)
3. Neil Young - 'Like A Hurricane' (voor een dansje aan het einde)

5. Hoe heette je eerste vriendinnetje?

Dat was Shirley Knops in groep drie, en dan gingen we kussen achter de schuur van m'n ouders. Haar vader heeft een bedrjif tussen Geleen en Sittard, dus elke keer als ik in die trein zit word ik eraan herinnerd door een megagroot uithangbord haha.

6. MP3, CD of Vinyl?

Vinyl natuurlijk! We brengen alles uit op vinyl, want we zijn alle drie gigantische vinylfreaks. Ik heb ook geen cd-speler ofzo. Voor mij telt het alleen als ik een plaat op vinyl heb, dus heb nu een collectie van ongeveer 600 platen haha. Hij dijt immer uit!

7. Wolf in schaapskleren of schaap in wolfskleren?

Schaap in wolfskleren! Ik ben eigenlijk gewoon een schattig en vriendelijk mannetje, dat zich stoer in 70’s kleding hult.

8. Wat is het laatste boek dat je gelezen hebt?

Ik lees altijd meerdere boeken tegelijk, dus dat duurt eeuwen haha. Ik heb net een heel grappig online boek uit, What If heet het, van Randall Munroe. Mensen hebben absurde hypothetische vragen ingestuurd, en hij gaat die dan serieus en wetenschappelijk proberen te beantwoorden. ontzettend grappig.

9. Hoe oud was je toen je wist dat je muzikant wilde worden?

Ik ben op mijn negende begonnen met gitaarspelen, maar heb al vanaf m'n zevende of achtste zoiets van 'dit wil ik gaan doen'.

10. Welke kleur is je tandenborstel?

Ik heb een elektrische, dus gewoon saai wit. Maar dat opzetstukje is blauw!

11. Wanneer heb je voor het laatst gehuild?

De laatste keer dat ik me kan herinneren is … OHJA! Ik was een beetje dronken, alleen thuis, die track van Townes van Zandt opgezocht: 'Waiting Around To Die'. Is opgenomen in de seventies, hele vette setting... Er zit dan zo'n oude man van 80 naast hem, helemaal verrimpeld. Je ziet echt dat die man geleefd heeft. En die begint tijdens dat optreden dus te huilen. Ja, dan ga ik ook hoor!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

12. Geloof je in God?

Nee, ik ben atheïst. En ik geloof in de mens! Althans… ik heb het altijd een superbizar idee gevonden dat iemand niet moordt of steelt omdat 'ie dan niet in de hemel komt. Ik denk dan gewoon... je wilt andere mensen toch geen kwaad doen? Hoe dan ook?

13. Drank of drugs?

Drank. Geen drugs voor mij!

14. Dus, je band heet DeWolff. Heb je iets met wolven?

Niet echt, nee. Ik vind het supermooie dieren om te zien, maar hoef ‘m niet tegenkomen in het wild. De naam is bedacht in onze eerste jamsessie. We keken toen vaak Pulp Fiction, waar een karakter in zit dat Mr. Wolf heet. Vonden we wel tof klinken, dus we hebben dat een beetje verbouwd.

15. Blind of doof?

Blind. Omdat ik niet zonder muziek kan, maar ook niet zonder menselijk contact. Eén van mijn opa’s is doof, 100 procent, dat beperkt hem zó erg in sociaal contact. Hij doet aan liplezen, maar in een groep groter dan vijf mensen is dat gewoon niet te doen. Je kunt geen leuke gesprekken hebben. Blind zijn is ook heftig, maar dan zou ik nog wel muziek kunnen maken en met mensen kunnen lullen.

16. Wat is de laatste film die je gezien hebt?

The Big Short!

17. Analoog of digitaal?

Analoog! We hebben ons laatste album, Roux-Ga-Roux, ook echt zelf op tape opgenomen, zonder ook maar één computer te gebruiken. Dat hebben we gedaan met een mega taperecorder, ter grootte van een flipperkast. Super authentic, alles wat je hoort is ook écht zo ingespeeld.

We hadden voor al onze platen een bepaalde sound in ons hoofd, maar werkten steeds samen met verschillende engineers. Het werd nooit helemaal preciés zoals we het wilden, dus nu van a tot z alles zelf gedaan. Van mics plaatsen tot inspelen en alles daar tussenin. Een heel vet avontuur!

18. Waar heb je een hekel aan?

Egoïstische, domme, en daardoor boze mensen. Mensen die zichzelf zonder aanleiding echt superbelangrijk vinden en er niet tegen kunnen dat de rest daar dan niet in meegaat. Zo.

19. Waar word je blij van?

Van heel veel dingen! In de studio zitten, m’n vrouw, muziek maken.

20. Welk concert heeft het meeste indruk op je gemaakt?

Het zijn eigenlijk de twee beste die ik ooit heb gezien! De gigs van Jonathan Wilson in Bitterzoet en Rotown. Die van Rotown heeft net iets meer waarde – toen leerde ik de muziek kennen. Ik had nog nooit van 'm gehoord, hij begon zijn set en ik heb mezelf naar voren gewerkt. Twee uur aan het podium gekluisterd staan kijken!

21. Dus, Pablo, welke plaat neem je mee naar een onbewoond eiland?

Electrif Lycanthrope van Little Feat. Het is een bootleg die eigenlijk eigenlijk qua kwaliteit niet eens zo goed klinkt, haha. Maar deze muzikanten zijn niet normaal zo goed. Echt op een insane hoog level, dat ik altijd denk van 'waar the fuck ben ik zelf mee bezig'.

23. Op welke prestatie in je leven ben je het meest trots?

Op DeWolff! Niet per se één specifiek ding, maar gewoon het geheel... alles wat we zijn geworden en nu doen.

24. Waaraan heb je het meeste geld ooit uitgegeven?

Die taperecorder waar ik het net over had. Die kostte 4500 euro en is ook gelijk het zwaarste ding dat ik ooit gekocht heb. We hebben met z'n drieën die 250 kilo van een trap af moeten tillen. Dat was een beetje een zwarte dag, haha.

25. Waar schaam je je voor?

Oeh, ik weet het niet. Ik kijk m'n vrouw even aan… ik weet het niet! Ik zou niet zeggen dat ik geen schaamte heb, dat heb ik wel hoor. Soms flap ik er bijvoorbeeld ineens dingen uit als ik bij mensen ben die ik net ontmoet. Maar verder...?

26. Wat zou je aan jezelf willen veranderen?

Er zijn veel dingen die beter zouden kunnen, maar heb mezelf ook wel leren accepteren. Alhoewel... Ik zou wel graag een volle snor willen. Die heb ik gewoon niet, m'n vader ook niet. Zit niet in de genen, ben ik bang...

27. Beschrijf je woonkamer eens?

M'n vrouw en ik zijn allebei een beetje chaotisch, maar streven wel naar netheid. Ik zou 'm nu 8/10 geven denk ik. De kamer wordt gedomineerd door de platenkast en de kast met pick-up en versterker... Verder een bank, natuurlijk. En een mooie houten vloer, die ik ergens voor een prikkie vond en zelf helemaal heb opgelapt.

28. Wanneer was je voor het laatst dronken?

Laatst bij een concert van Maison du Malheur in Eindhoven. Heel leuk en ik dacht dat ik niet dronken was, tot ik in de trein terug zat. Zó kut. Da's een keer echt goed misgegaan trouwens, in de trein. (Als je niet van kotsverhalen houdt, skip dan de rest van #28 even, red.)

Ik was met een groep vrienden bij Father John Misty in Paradiso en we hadden ontzettend veel gedronken. Op Amsterdam CS moest ik al kotsen, dus m'n vrouw heeft toen bij de Burger King een zakje gehaald waar ik dat in kon doen. Super, tot de bodem eruit knalde en alles over haar schoenen heen viel. Daarna heb ik in zo'n vierzits in de prullenbak liggen kotsen en enorm gore scheten liggen laten. De gezichten van de mensen om me heen, oh man...

29. Wie is je favoriete comedian?

Mr. Bean! Nee, geintje. Ik weet het niet... Vroeger keek ik vaak DVD's van Hans Teeuwen. Die hebben me ergens wel gevormd denk ik, qua gevoel voor humor.

30. Welke plaat had je willen maken?

Hotel California! Iedereen wil een plaat maken waarvan er zoveel verkocht worden. Alleen al voor het geld! Ik zou cashen en daarna platen maken die wél echt zijn zoals ik ze wil hebben. Al vind ik het ook gewoon een vette plaat, hoor ;).

31. Laat naar bed of vroeg op?

Laat naar bed! Ik ben absoluut geen ochtendmens.

32. Op welke track van Roux-Ga-Roux ben je het meest trots?

Lastig kiezen! Ik denk 'Black Cat Woman', na de intro het eerste echte nummer op de plaat. Het heeft veel verschillende lagen en de tekst is best persoonlijk. Dat komt mooi samen!

33. Wat drink je 't liefst?

Bier, het liefst Belgische speciaalbiertjes. Niet de hele avond door, want dan krijg je dat treinverhaal van net, haha. Eigenlijk drink ik alleen maar bier, water en koffie. Maar vooral water hoor (m'n moeder leest dit ook).

Lees ook de 33 Vragen Aan Eefje de Visser, John Coffey en Lucky Fonz III.

Ster advertentie
Ster advertentie