3FM nieuws

Merijn van WWF: "Ontbossing gaat heel hard in het Amazonegebied"

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Merijn van WWF: "Ontbossing gaat heel hard in het Amazonegebied"

Het doel voor 3FM Serious Request 2021 is het behouden en beschermen van de regenwouden in Zuid-Amerika. 3FM werkt hiervoor samen met een nieuwe partner: het Wereld Natuur Fonds. Merijn van het WWF was vandaag te gast in de 3FM ochtendshow bij Sanders Vriendenteam om meer te vertellen over dit thema.

Het gaat hard

Regenwouden zijn al jaren 'een ding', maar hoe is de staat van regenwouden in Zuid-Amerika anno 2021 nou precies? Volgens Merijn is het Amazone gebied, het grootste regenwoud van de wereld, ook het grootste ontbossing front van de wereld geworden: "Alleen al vorig jaar is er vijf keer zoveel bos gekapt als wat er in heel Nederland is. Het Amazonegebied was eerst dertig keer zo groot als Nederland, nu nog maar vijf keer zo groot. Het gaat dus héél hard."

Wat het regenwoud voor Nederland betekent

Nederland werd vorige zomer opgeschrikt door levensgevaarlijke overstromingen. In voorgaande discussies over klimaatverandering, voor het noodweer in Limburg, grapte men nog dat het lekker zou zijn als het een paar graden warmer zou zijn in Nederland. Inmiddels is het duidelijk dat extremer weer er niet alleen rooskleurig uitziet.

Volgens Merijn is dit precies de reden waarom het ook voor ons in Nederland belangrijk is om ons in te zetten voor het behouden en beschermen van de regenwouden: "De bomen werken als een schild tegen klimaatverandering. Ze slaan CO2 op in hun wortels en stammen en als ze worden gekapt komt dit vrij, dat is heel slecht nieuws."

3FM Serious Request 2021

In de week voor kerst (van 18 t/m 24 december) zet 3FM zich traditiegetrouw in voor het goede doel, en kan jij in actie komen, doneren of je favoriete plaatje aanvragen. Dit jaar komt 3FM Serious Request samen met het Wereld Natuur Fonds in actie voor de ernstig bedreigde regenwouden van Zuid-Amerika. Meer informatie over de 3FM Serious Request Week, de exacte locatie en welke dj's in actie komen wordt later onthuld. Wel is al bekend geworden dat 3FM Serious Request zich dit jaar vestigt in Amersfoort. Ook het samenbrengen en verbinden van mensen wordt, als de coronamaatregelen het toelaten, weer een belangrijk onderdeel van de actie. Vanuit Amersfoort wordt 24 uur per dag live radio gemaakt en kun jij voor een donatie aan het WWF een plaatje aanvragen of in actie komen. Doe je mee?

Ster advertentie
Ster advertentie