3FM nieuws

Moordenaar John Lennon vindt zichzelf een idioot

  1. Nieuwschevron right
  2. Moordenaar John Lennon vindt zichzelf een idioot

"Het spijt me enorm wat ik gedaan heb," zei de moordenaar van ex-Beatle John Lennon toen hij opnieuw voor de rechtbank moest verschijnen in de hoop vervroegd vrijgelaten te worden.

Foto: John Lennon

Mark David Chapman schoot John Lennon, voormalig gitarist en zanger van The Beatles, neer op 8 december 1980. De fan wachtte John op vlak voor zijn woning in New York. Hij raakte de muzikant vier keer. Helaas kwam medische hulp te laat, Lennon overleed ter plekke.

20 jaar tot levenslang

Inmiddels zijn we 34 jaar verder. De nu 59-jarige David Chapman werd veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar tot levenslang. Om de paar jaar verschijnt hij voor de rechter, waar zijn advocaat pleit voor vervroegde vrijlating.

David Chapman: "Ik ben een idioot en heb de verkeerde weg naar roem gekozen"

De Amerikaan moest halverwege augustus opnieuw zijn gezicht laten zien voor de rechtbank, waar hij zijn spijt uitte. "Ik krijg nog steeds brieven van mensen die ik pijn gedaan heb door hem dood te schieten. Het spijt me echt enorm dat ik mensen zoveel pijn bezorgd heb. Ik ben een idioot en heb de verkeerde weg naar roem gekozen."

Dat staat in officiële documenten van de hoorzitting, die woensdag 27 augustus werden vrijgegeven. "Heel veel mensen hielden van hem. Hij was een geweldig getalenteerd man en het doet voor velen nog steeds pijn", aldus Chapman.

Groot fan van The Beatles

David kreeg de wereld over zich heen toen bekend werd dat hij Lennon had doodgeschoten. De daad bleek trouwens nog onwerkelijker toen meer over Chapman bekend werd. Hij was namelijk groot fan van The Beatles en vooral van John Lennon. Chapmans vrouw, waar hij nog steeds mee is getrouwd, lijkt zelfs een beetje op Yoko Ono, de echtgenote van Lennon.

Vandaag in 1966: The Beatles geven laatste betaalde concert ooit

Het is 29 augustus precies 48 jaar geleden dat John Lennon met The Beatles zijn laatste betaalde concert gaf. Dit vond plaats in San Francisco (VS). Bekijk hier de beelden.

The Day John Lennon Died

Wil je meer weten over de dag dat John Lennon werd vermoord? Bekijk de documentaire The Day John Lennon Died.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie