3FM nieuws

Een pil te veel, maakt geen crimineel

  1. Nieuwschevron right
  2. Een pil te veel, maakt geen crimineel

"Het drugsbeleid in Nederland is vastgeroest en moet worden opengetrokken," vindt Tim Hofman. De BNN-presentator ging woensdagavond (29 juni) vastberaden naar de Tweede Kamer met het burgerinitiatief 'Een pil te veel, maakt geen crimineel'.

Burgerinitiatief

Met 40.000 handtekeningen heeft het BNN-programma Spuiten en Slikken ervoor gezorgd dat politiek Den Haag gaat praten over het drugsbeleid in Nederland. Tim Hofman diende woensdagavond (29 juni) het burgerinitiatief in bij de Tweede Kamer. Giel vroeg hoe dat ging.

"Ik was vooral heel gedreven. Ik had wel zenuwen, hoor. Want het is vet bijzonder dat ik dit mag doen. Zo'n burgerinitiatief gebeurt heel weinig. Maar het was vooral heel vet!"

Check hieronder het pleidooi van Tim Hofman in de Tweede Kamer:

Giel: "chapeau, chapeau!"

Tim maakte in 3,5 minuten een duidelijk statement. Juist omdat drugs gevaren met zich meebrengen, zou het opener besproken moeten worden. Je moet niet als crimineel behandeld worden als je meer dan één pilletje bij je hebt.

"Nu krijg je een aantekening op je strafblad als je met meer dan één xtc-pilletje op een festival/feest wordt gepakt. Wij vinden die aantekening, en dus het criminaliseren van het bezit van een minimale hoeveelheid drugs, buitenproportioneel. Waarom zou je met twee pillen, in plaats van één, ineens wel crimineel zijn?"

Tim Hofman en het Spuiten en Slikken-team zijn de actie gestart om een opener gesprek te voeren over drugs, niet om drugsgebruik te stimuleren. En daar zijn ruim 40.000 mensen het mee eens.

"Drugs worden hoe dan ook gebruikt. Wij zien trends, volgen die en zien dat het beleidsmatig anders moet en anders kan."

(Foto: Bullet-Ray)

Waar komt dit initiatief vandaan?

Een paar jaar geleden bleek op Lowlands dat er onduidelijkheid was over het drugsbeleid. Werd je betrapt met een pilletje? Dan kreeg je de keuze om weggestuurd te worden zonder consequenties of een handtekening zetten en op het festival blijven. Veel Lowlands-bezoekers wisten niet dat dat je met de handtekening een aantekening op je strafblad kreeg. En met deze aantekening kun je geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) krijgen, dat je vaak nodig hebt tijdens sollicitaties.

Bezoekers van Lowlands wisten helemaal niet wat ze tekenden. Ze wilden gewoon feesten. Het team van Spuiten en Slikken vindt dit een buitenproportionele straf.

Wat vindt politiek Den Haag?

D66, GroenLinks en SP zijn voor een verruiming van het drugsbeleid. De VVD en het CDA niet. Het CDA wil zelfs strengere regels.

Vertel, we zijn benieuwd hoe jij hier in staat!

Ster advertentie
Ster advertentie