3FM nieuws

Hoe deze 22-jarige singer-songwriter vanuit het niets op #1 in de streaming charts kwam

foto: Persfoto David Kushner
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe deze 22-jarige singer-songwriter vanuit het niets op #1 in de streaming charts kwam

'Daylight' van David Kushner stond vorige week op #1 in de Spotify Charts en in de single charts van meerdere Europese landen, waaronder Nederland. Een prachtige track die mensen doet denken aan de weemoed van Hozier en Bon Iver. Hoe dat zo komt, hoor ik je denken? Nou, door Tiktok.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Viraal op TikTok

Dat TikTok dé manier is om nieuw en jong talent te ontdekken is al lang bevestigd met artiesten zoals MEAU, Mae Stephens en Cian Durcot. Ook David Kushner hoort vanaf nu thuis in dit rijtje. Met zijn single 'Daylight' wist hij de app binnen no-time te veroveren. En dat levert wat op, want inmiddels is de TikTok-muzikant ook overal op de radio te horen en bestormt hij de hitlijsten.

Veel liedjes op Tiktok komen op #1 door gekke dansjes, rare challenges, sped-up remixes of Kim Kardashian die er een dansje op doet. Bij dit liedje niet. David Kushner postte in januari de eerste teaser en mensen vonden het fantastisch! Hij werd vergeleken met onder andere Hozier, waarmee hij de track graag samen had willen opnemen, en Twenty One Pilots. Helaas zat een samenwerking met Hozier er nog niet in, maar David laat wel weten dat hij momenteel bezig is met een nieuwe track in samenwerking met de producer van Hozier.

foto: Reacties op TikTok-teaser 'Daylight' van David Kushner

foto: Reacties op TikTok-teaser 'Daylight' van David Kushner

Hype opbouwen

Ondanks de enorme vraag naar een release na de teaser in januari wachtte David nog met het uitbrengen van 'Daylight' tot 14 april en hierdoor werd de hype rondom het nummer alleen maar groter. Later bedacht hij ook een mooie trend om nog meer mensen zijn song op TikTok te laten gebruiken. Deze trend noemt hij: "You look happier; what happened?" Hierbij laten mensen een vrolijke foto van zichzelf zien om vervolgens de camera naar hun partner te richten. Dit laat zien dat zij de reden zijn dat ze gelukkiger zijn. Zelf trapte David de trend af met een foto van zijn vriendin. Ook deze trend ging ontzettend viraal en mensen gebruikte zijn song massaal onder hun emotionele video's. Inmiddels is de song al meer dan 300.000 keer op TikTok als sound gebruikt.

Zelf heeft hij hierover het volgende te zeggen: "TikTok has played the biggest role in my music career. It started as a fun thing. I definitely had not planned to market my music. But after the unexpected success I knew that TikTok would be a powerful tool to be able to connect with new people."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wie is David Kushner?

De 22-jarige David Kushner komt van oorsprong uit Chicago, Illinois. Nadat hij de basisschool had afgerond kwam hij erachter dat hij kon zingen en heeft hij zichzelf gitaar leren spelen. Later verhuisde hij naar Florida. Daar begon hij samen met een goede vriend met het schrijven van eigen liedjes. Inmiddels woont hij in het artiesten-mecca van de Verenigde Staten: Los Angeles. Dit is waar zijn TikTok-roem begon.

In januari van 2022 ging hij al viraal met het liedje 'Miserable Man'. Met deze track haalde hij de top 40 in Noorwegen, Ierland, Australië, Nieuw Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. Op 14 april 2023 bracht hij de single 'Daylight' uit en met deze track heeft hij inmiddels ook de Nederlandse radiogolven bereikt.

Zijn muzikale carrière groeit in no-time met enorme sprongen dankzij zijn slimme TikTok-marketing, prachtige diepe vocalen en Hozier-achtige sound. Inmiddels heeft hij 18 miljoen Spotify-luisteraars per maand en wordt zijn muziek wereldwijd op de radio gedraaid. Ook opent hij op 1 juli de show van Lewis Capaldi. Kortom: hou deze artiest in de gaten, want dit kan nog wel eens een grote worden!

Je hoort David Kushner met 'Daylight' vanaf nu ook op 3FM!

Ster advertentie
Ster advertentie