3FM nieuws

Stine Weet Raad: Imago

  1. Nieuwschevron right
  2. Stine Weet Raad: Imago

"Als je een afstand voelt tussen werkelijkheid en het beeld van jezelf online, dan is er iets mis."

Identiteit, imago en ego. Dat waren de drie elementen van het vijfde thema van X-Lab. In het kort: identiteit geeft antwoord op de vraag: Wie ben ik? Imago is hoe je overkomt en hoe anderen over je denken. Ego is hoe je graag wil dat mensen je zien.

Spelen met imago

Vooral voor de nieuwste generaties worden deze drie takken van dezelfde boom in grote mate bepaald door internet en social media. Online heb je zelf in de hand hoe realistisch het beeld is van jezelf. En met dat imago kun je spelen, dat bleek uit ons interview met Annegien, het meisje van zestien jaar met meer dan 700.000 volgers op Instagram.

Verschillende rollen

Onze huisfilosoof Stine Jensen is weliswaar van een oudere generatie, wel zit ze vuistdiep in nieuwe media en welk effect die hebben op mensen. Volgens Stine tonen we Versie 6.0 van onszelf op social media.

En dat is niet per se erg. We spelen de hele dag voortdurend verschillende rollen. Maar imago is iets wat snel afbreekt en in een tijd dat steeds meer mensen beroemd willen worden, kan dat gevaarlijk zijn.

Andermans hoofd is waardeloos!

Waarom? Omdat je bevestiging zoekt bij anderen, iets wat de nieuwe generaties sowieso vaak doen. In dat kader haalt Stine filosoof Arthur Shopenhauer aan, die tweehonderd jaar geleden al zei:

"Andermans hoofd is een waardeloze plek om als zetel voor waar geluk te dienen."
(Arthur Schopenhauer)

Wanneer het over ego gaat, haalt Stine een filosoof van nu aan: Alain de Botton. Deze Brit heeft met zijn boeken, televisieoptredens en zijn School of Life een belangrijk stempel gedrukt op de filosofie in de 21ste eeuw. Hij vergelijkt het ego met een ballon, die constant moet worden opgeblazen en die bij het minste of geringste speldenprikje uit elkaar kan spatten (kijk hier voor meer Alain de Botton).

Meer Stine?
>> Stine Weet Raad: Prestatiedruk
>> Stine Weet Raad: Jong en Ondernemen
>> Stine Weet Raad: Tussenjaar
>> Stine Weet Raad: Anders Zijn

Ster advertentie
Ster advertentie