3FM nieuws

Van Bijsterveldt: Iedereen moet eindexamen doen

  1. Nieuwschevron right
  2. Van Bijsterveldt: Iedereen moet eindexamen doen

Scholen die leerlingen met slechte cijfers willen verbieden om eindexamen te doen, kunnen de onderwijsinspectie verwachten.

Minister Van Bijsterveldt stuurt de onderwijsinspectie af op scholen die leerlingen met slechte cijfers willen verbieden om eindexamen te doen. Ze vindt dat "dit niet kan".

Contract getekend? Geen examen!

SP-Kamerlid Gesthuizen wees de minister erop dat er zeker vijf leerlingen van verschillende scholen zijn die "een soort contract" hebben gekregen. Daarin spreken de leerlingen af dat zij alleen examen doen als zij er niet te slecht voor staan. Zo willen scholen hun slagingspercentages op peil houden.

Leerlingen en ouders hebben hiervan melding gedaan bij het LAKS, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren. Het LAKS heeft de namen van de scholen niet bekendgemaakt.

Uitsluiten van eindexamen wettelijk niet toegestaan

Volgens Van Bijsterveldt is het wettelijk niet toegestaan om leerlingen in het eindexamenjaar uit te sluiten van het eindexamen, behalve als er sprake is van onregelmatigheden. Ze schakelt de inspectie in als ze weet om welke scholen het gaat.

Ster advertentie
Ster advertentie