Naar homepage
3FM nieuws

St. Tropez: "Nu doen we wat we écht willen"

  1. Nieuwschevron right
  2. St. Tropez: "Nu doen we wat we écht willen"

Begin dit jaar werd het officieel: Go Back To The Zoo stopt en de band gaat verder onder de naam St. Tropez. Vanochtend waren ze bij 3FM en spraken we met Lars Kroon (zanger) en Cas Hieltjes (gitarist) over prestatie- en succesdrang, subsidies en de komende jaren.

Foto: Sanja Marija Maruši?

Vinden jullie het vervelend steeds weer over Go Back To The Zoo te moeten praten?

Lars: "Nee, natuurlijk niet. We zijn heel trots op wat we hebben gedaan. Het is juist leuk om erover te praten."
Cas: "We hadden laatst een Noors interview waarin de interviewer vroeg of we hiervoor ook al in een bandje hadden gezeten. En toen zeiden we dat we eerst enorme rocksterren in Nederland waren, maar daar moest ze alleen maar om lachen. Volgens mij geloofde ze ons niet echt..."

De releaseshow van St. Tropez vond plaats in de OT301 in Amsterdam waar het bier gewoon nog in glazen wordt geschonken, terwijl de release van het eerste GBTTZ-album resulteerde in mainstage Pinkpop.

Lars: "Haha ja klopt. In het begin kom je inderdaad op plekken als de OT301 en met Go Back To The Zoo waren we die plekken als vrij snel ontgroeid."

Te snel?

Lars: "Niet per se te snel. Maar dat is wel de leukste tijd, want je komt op toffe plekken en speelt met leuke bands."
Cas: "Soms stonden we op festivals en keken we om ons heen en dan dacht je: zijn dit nou de bands waar je tussen wilt staan. Eigenlijk niet... Afgelopen jaar deden we De Popronde en met die bands voelen we eigenlijk veel meer verwantschap."

Voelden jullie je op de grote festivals dan niet thuis?

Lars: "Het voelde sowieso veel te gestoord om als vier gasten die een beetje muziek maakten op het hoofdpodium van Pinkpop te staan. Wij dachten altijd: dat doen we gewoon en het is super vet, maar op een gegeven moment paste de nieuwe nummers die we maakte niet meer bij ons. Dus daarom wilden we graag opnieuw beginnen. Gewoon weer die kleine shows spelen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Paste Go Back To The Zoo eigenlijk wel bij jullie?

Lars: "Jawel! We waren een stuk jonger en het eerste album reflecteert heel erg de levensfase waar we toen in zaten. We probeerden niet te veel over dingen na te denken. We deden alles tegelijk en zeiden overal ja tegen. Maar dat paste na een tijdje niet meer bij ons. Toen wilden we meer over dingen gaan nadenken en kijken wat we nou echt muzikaal wilden. Op een gegeven moment wordt er bepaalde muziek van je verwacht en wij wilden niet Go Back To The Zoo met een nieuw geluid zijn, maar echt een nieuwe band beginnen."
Cas: "Dit is gewoon veel leuker. Toen was het idee: we moeten een zo goed mogelijk popnummer schrijven. En nu willen we wat anders en ons eigen geluid vinden. Dat vonden we vroeger nog niet zo belangrijk."

"We deden alles tegelijk en zeiden overal ja tegen. Maar dat paste na een tijdje niet meer bij ons." - Lars

Lag er druk op om popnummers te blijven schrijven?

Lars: "We zaten wel in een situatie waarbij je iets hebt opgebouwd dat een bepaalde verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Je hebt mensen die voor je werken, je adviseren en spullen sjouwen. Een verantwoordelijkheid die we nu helemaal niet meer hebben. Nu doen we gewoon alles zelf en dat voelt heel goed. We zijn helemaal opnieuw begonnen. De boeker is gebleven, maar voor de rest doen we alles zelf."

Dat is hard werken, lijkt me?

Lars: "Ja, maar dat is precies wat we wilden. Misschien een beetje raar... haha. Maar we wilden heel graag weer hard werken. Het werd allemaal een beetje saai. Van niet hard werken wordt je lui en luiheid komt niet voor in de muziek die wij willen maken. Het moet uit een soort prestatiedrang komen of frustratie. En nu moeten we ons gewoon weer opnieuw bewijzen en dat willen we heel graag."

Zijn de doelen nu ook anders?

Cas: "Het is heel moeilijk, want we willen supergraag weer op grote festivals staan, maar wel op onze eigen voorwaarden. Als de OT301 het hoogst haalbare is, dan kunnen we daar echt mee leven. Waarom? Omdat we gewoon supertrots zijn op wat we maken. En als niemand anders daarin gelooft dan is dat jammer, want wij doen wat wij leuk vinden en dat is het belangrijkste. We zijn niet in een band gegaan voor het geld of voor het succes. Het is met Go Back To The Zoo natuurlijk meteen uit de hand gelopen en groots geworden, maar dat moet nooit leidend zijn."
Lars: "Dat is wel wat je nu bij veel bands hoort in Nederland. Veel hebben een succesdrang in de muziek."
Cas: "Succes mag nooit de reden zijn waarom je muziek gaat maken of überhaupt iets doet."

"Succes mag nooit de reden zijn waarom je muziek gaat maken of überhaupt iets doet." - Cas

Maar iedere muzikant zal toch zeggen dat hij muziek maakt omdat dat het leukste is om te doen?

Cas: "Nou ja, het erge is dat je zelfs muzikanten hebt die dat niet eens meer zeggen. Daar heb je er genoeg van in Nederland. We horen vaak genoeg muzikanten zeggen: ja, eigenlijk willen we ook wel iets anders doen. Maar ze doen het niet, want dan moet je dingen inleveren."

Maar jullie moesten natuurlijk ook inleveren. Was dat eng?

Lars: "Nee, het voelde heel bevrijdend! Juist die onafhankelijkheid die we voor onszelf creëerden voelde heel veilig. Want dan kun je ook alleen maar jezelf verantwoordelijk houden voor wat je doet. En dat we nu gewoon op 3FM worden gedraaid met St. Tropez hadden we nooit verwacht. Dat is supercool en zeker niet vanzelfsprekend."

Cas, jij woont nu half in Londen en Engeland is het land dat jullie muziek als eerste oppikte. Willen jullie je he in een vroeg stadium al op het buitenland gaan richten?

Lars: "Ons eerste optreden was in Parijs en onze tweede in Londen en we merken wel dat we daar nu iets aan het opbouwen zijn, maar dat gaat gewoon heel langzaam. We worden veel op BBC Radio 1 en BBC 6 gedraaid. Dat is heel cool, want zo ver zijn we bijvoorbeeld nooit met GBTTZ gekomen."
Cas: "Het werkt niet om eerst in Nederland groot te worden en je dan te focussen op het buitenland, want in Nederland wordt een andere sound gevraagd van een band dan in het buitenland. Met GBTTZ liepen we daar ook tegenaan. In het buitenland vonden ze ons veel te pop en daar hebben ze er al honderden van."

Hoe jullie het vertellen klinkt het allemaal zo simpel. We vinden iets niet meer leuk, nou dan starten we toch wat anders en doen we toch wat we zelf willen. Is het echt zo simpel?

Lars: "We proberen zoveel mogelijk externe factoren bij beslissingen buiten beschouwing te houden."

Maar dat is toch moeilijk?

Lars: "Nee hoor helemaal niet. Als je alleen maar aan de muziek denkt en we vinden iets vet. Ja, waarom zouden we het dan niet doen? Tuurlijk is het raar en misschien onhandig, maar alle mensen om ons heen die dat zeiden die hebben we allemaal van ons afgeschud."
Cas: "Ik las gisteren in de wachtkamer ergens dat mensen hun intuïtie te veel wantrouwen. Dat je te veel gaat twijfelen terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Ik denk dat wij nooit hebben getwijfeld aan St. Tropez."

"Ik denk dat wij nooit hebben getwijfeld aan St. Tropez." - Cas

Wat is het grootste verschil in jullie leven met vijf jaar geleden?

Cas: "Geld..."
Lars: "Haha ook! Maar vooral dat we nu alles zelf doen."
Cas: "We zijn veel bewuster bezig met wat we doen. We zijn natuurlijk ook ouder geworden. Maar ja wat betekent dat eigenlijk?"
Lars: "Ik weet het niet... Niet per se wijzer haha. Het zou bijna logischer zijn dat we waren ontwikkeld naar mensen die zouden kiezen voor de succesroute met meer zekerheid en dat hebben we absoluut niet gedaan."

Want er was nog een GBTTZ-potje?

Lars: "Ja, zeker!"
Cas: "Zoals De Staat nu subsidie krijgt, subsidiëren wij St. Tropez eigenlijk met geld van GBTTZ. En hierdoor kunnen wij nu twee jaar lang doen waar we zin in hebben. Heel veel bands hebben die luxe niet dus daarom ben ik heel erg voor muzieksubsidie zoals De Staat nu heeft gekregen."

Wat gaat het grootste verschil zijn met over vijf jaar?

Cas: "Ik hoop echt dat we een positie hebben weten te verwerven dat mensen gewoon graag naar je albums luisteren. Dat ze zeggen: die jongens van St. Tropez die doen gewoon lekker wat ze willen dus ik ben benieuwd wat ze nu weer in petto hebben."
Lars: "Het niet weten wat we gaan doen is misschien ook wel de kracht. Bij GBTTZ wisten we het eigenlijk altijd. Nieuw album, rondje langs de zalen, een paar keer naar de radio. En nu kunnen we alle kanten op. We zijn zoveel aan het schrijven en hebben zoveel ideeën, zoveel mogelijkheden. Wie weet brengen we wel dadelijk wel in een keer zes albums tegelijk uit."

Ster advertentie
Ster advertentie