3FM Megahit

'Iron Sky' van Paolo Nutini is 3FM Megahit

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Iron Sky' van Paolo Nutini is 3FM Megahit

De aanslag op de redactie van het Franse blad Charlie Hebdo heeft ertoe geleid dat 3FM deze week kiest voor een Megahit die past bij de emoties in de wereld op dit moment: 'Iron Sky' van Paolo Nutini.

(fotograaf: Ben Houdijk)

Net als de rest van de wereld zijn de DJ's en medewerkers van 3FM ontdaan door de terroristische aanval op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Om die reden heeft 3FM ervoor gekozen deze week een Megahit te draaien die past bij de actualiteit.

Traditiegetrouw wordt op woensdag tijdens het DJ overleg een nieuwe 3FM Megahit gekozen. Op 7 januari waren de DJ's en de muziekredactie het erover eens dat dat 'The Book Of Love' van Gavin James moest worden.

Tot het nieuws over de gebeurtenissen in Parijs bekend werd. Dit kwam zo hard binnen dat Gavin James plaats moest maken voor Paolo Nutini.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Iron Sky'

In zekere mate draagt de plaat van Paolo Nutini de lading van de aanslagen in Parijs. In 'Iron Sky' zingt Paolo over hoop, over vrijheid, over religie, over liefde boven haat. De Schotse zanger raakt ons, in zijn muziek en zijn teksten:

We are proud individuals living for the city,
But the flames couldn’t go much higher.
We find God and religions to,
To paint us with salvation.
But no one,
No nobody,
Can give you the power,

To rise over love,
And over hate,
Through this iron sky,
That’s fast becoming our minds.
Over fear and into freedom.

Lees de songtekst verder...

>> Check ook Giels vertaling van 'Iron Sky'

Caustic Love

'Iron Sky' staat op het derde studioalbum van Paolo Nutini, dat hij uitbracht in april 2014. De plaat, met de titel Caustic Love, werd uitgeroepen tot 3FM album van de Week.

De speech uit The Great Dictator

In 'Iron Sky' heeft Paolo een speech verwerkt die afkomstig is uit de film The Great Dictator. Charlie Chaplin schreef en regisseerde deze film. Hij speelde trouwens ook de hoofdrol.

De film uit 1940 werd beschouwd als politiek en satirisch statement, een film die het fascisme en antisemitisme (haat tegen Joden) aankaartte. Maar het was ook een parodie op de toenmalige dictator Adolf Hitler (1889 - 1945) en de Italiaanse Benito Mussolini (1883 - 1945). De Britse Chaplin begon eind jaren '30 al aan de film, maar bracht hem pas uit in 1940, toen Hilter al grote delen van Europa had veroverd.

De populariteit van de film steeg toen de Verenigde Staten in 1941 bij de Tweede Wereldoorlog werden betrokken. The Great Dictator werd vervolgens ingezet als propagandafilm. Bekijk de speech uit de film.

Hieronder zie je de korte film die bij Paolo Nutini's 'Iron Sky' hoort:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Paolo Nutini jarig

De Schotse singer-songwriter is vandaag (9 januari) trouwens jarig. Hij werd geboren in 1987.

>> Check alle 3FM Megahits

Ster advertentie
Ster advertentie