3FM Megahit

30 jaar Megahit: hoe is de 3FM Megahit ontstaan?

  1. Nieuwschevron right
  2. 30 jaar Megahit: hoe is de 3FM Megahit ontstaan?

Deze hele week hoor je de 3FM Top Megahit met het beste van 30 jaar aan 3FM Megahits. Maar wat is nou eigenlijk een 3FM Megahit en hoe is die ontstaan? Tijd voor een kleine duik in de geschiedenis.

Wat is de 3FM Megahit?

Als je aan ChatGPT vraagt wat een 3FM Megahit is dan krijg je het volgende antwoord:

"De 3FM Megahit is een erkenning toegekend door radiostation 3FM aan een nummer dat wordt gekozen als het beste nieuwe nummer van dat moment. Het bekroonde nummer krijgt veel airplay, wordt een week flink gedraaid op de radio, en exposure, waardoor artiesten een breed publiek kunnen bereiken en hun carrière kunnen stimuleren."

En dat klopt ook nog eens als een bus. En inmiddels zijn er dus al 1500 3FM Megahits gekozen door de 3FM-dj's en mocht het 3FM-publiek de 1501ste mogen kiezen.

Iedereen z'n eigen megahit

In het boek '50 Jaar 3FM' omschrijft schrijver Arjan Snijders de geboorte van de 3FM Megahit als volgt: "In de jaren zeventig staken makers de koppen bij elkaar. In antwoord op De Alarmschijf van zeezender Veronica werd gezamenlijk de Troetelschijf omarmd."

Eigenlijk bestond de 3FM Megahit dus al met een andere naam, namelijk 'De Troetelschijf'. Maar, gaat hij verder: "Als Veronica in het publieke bestel komt en De Alarmschijf profileert op Hilversum 3, wil elke omroep ook een eigen tip." En zo krijgt in de jaren zeventig elke omroep zijn eigen dag in de programmering op 3FM om op die manier de hele zender in te kleuren en daar hoorde ook een eigen 'schijf' bij.

Voorbeeld: De VARA zond uit op dinsdag en daar hoorde je de 'Parkeerschijf', bij de TROS hoorde je op donderdag de 'Paradeplaat' en op zondag hoorde je de KRO's 'Speciale Aanbieding'. De VARA koos vaak voor een alternatieve plaat, maar Veronica en de TROS kozen vaak voor een dikke hit. Eigenlijk had elke dag zo z'n eigen 3FM Megahit. Verwarrend hé?

Fun fact: In de eerste jaren van Hilversum 3 (de eerste naam van 3FM), hoorde je de zender alleen tussen 09:00 uur en 18:00 uur. Buiten die uren was er geen muziek te horen. Saai.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De geboorte

Het ontstaan van de 3FM Megahit heeft veel gelijkenissen met de ontwikkelingen van de hitlijsten die je op 3FM hoorde. In de jaren tachtig hoorde je bijna elke dag wel een hitlijst op de radio bij 3FM, vertelt Arjan Snijders. In de jaren negentig wordt dit anders. Alleen bij de TROS hoor je dan nog een lijst op donderdag en je hoort de Nederlandse Top 40 op vrijdagmiddag.

Arjan schrijft: "Sieb Kroeske, al jaren directeur van de Stichting Nederlandse Top 40 ergert zich aan al die schijven en hitparades. Hij ziet de Alarmschijf als de hit-tip voor Radio 3 en de Top 40 als enige hitparade." Deze poging in juli 1991 om de Top 40 als enige lijst te krijgen mislukt, maar de Alarmschijf als enige hit-tip lukt wel.

Even later gaat de Top 40 mee naar Radio 538 en daarmee ook de Alarmschijf. Dit is in januari 1993. 3FM krijgt hierna een eigen hit-tip en de legendarische radio-dj Frits Spits komt met het idee om hem de Megahit te noemen. De 3FM Megahit is geboren!

"Het is fijn als een radiostation je omarmt"

Terug naar het heden. Want wat doet het eigenlijk met een artiest als jouw nummer een week extra in de spotlight wordt gezet? 3FM-dj Wijnand Speelman vroeg dat onlangs aan zangeres Froukje: "Sowieso. Als artiest een band opbouwen met een radiostation is heel erg prettig en belangrijk. Misschien was het niet die Megahit, maar als artiest erkenning krijgen en dat een station zegt dat ze je graag willen draaien, dat is wel echt heel erg fijn."

Welke van haar 3FM Megahits was het meest bijzonder? Froukje: "Ja, de eerste. Het was sowieso gek. Ik woonde toen weer even bij mijn ouders en het was een soort chaos met alles wat er gebeurde. Je wordt gebeld met 'Hee, je bent 3FM Megahit en dan denk je 'wow''"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3FM Top Megahit

Deze hele week hoor je de 3FM Top Megahit op de radio met het beste uit 30 jaar 3FM Megahit, gekozen door jou! Tune in via 3FM.nl/live en luister mee!

Ster advertentie
Ster advertentie