3FM Awards

Ik WitchDoctor, jij WitchDoctort, wij WitchDoctorren...

  1. Nieuwschevron right
  2. Ik WitchDoctor, jij WitchDoctort, wij WitchDoctorren...

Beste Album. Beste Rock. Beste Live Act. Dat zijn de drie categorieën waarin De Staat kans maakt op een 3FM Award op 28 maart. En die laatste categorie, daar wil Roosmarijn je nog iets over vertellen!

(Foto: Ben Houdijk)

Op zaterdag 28 februari gaf De Staat het laatste concert van hun Nederlandse clubtour. Na ruim een maand gaat de band richting België en Duitsland voor nog een reeks concerten, maar niet zonder eerst een verpletterende indruk achter te laten op de Ronda-zaal in TiVre. 3FM DJ Roosmarijn Reijmer was erbij en vertelt je waarom De Staat de nominatie voor Beste Live Act écht verdient.

"Als het applaus bijna is weggestorven, loopt Torre Florim, frontman van De Staat, naar de zijkant van het podium, waar een wireless microfoon al op hem wacht. In één vloeiende beweging loopt hij naar de rand van het podium en springt er vanaf. Als een soort Mozes loopt hij door de zee van uiteenvallend publiek naar het midden van de zaal.

De rest van de band kijkt en wacht af, want Torre geeft het startsein. Dat sein komt als hij zich omdraait naar de band en zijn arm in de lucht steekt. De eerste zinnen van 'Witch Doctor' spuugt Torre zowat in de microfoon:

"Oh little sicky, seems to be the pain?
Got all these herbs, don't mean a fucking thing
I am the little witch, with the magic tricks
Mistrust the White House, come and get your fix."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om Torre heen is een cirkel gemaakt door het publiek, iedereen staat te wachten op het perfecte slotstuk: een live imitatie van de videoclip, waar Torre als witch doctor een steeds groter wordend leger aan Fightclub-figuren commandeert. Tijdens de stuwende drums van het refrein komt het publiek in beweging, om Torre heen draaiend. Niet iedereen snapt meteen wat de bedoeling is, maar een uit de kluiten gewassen blonde jongen met wit shirt gebaart wild ‘Naar rechts! Naar rechts!’.

Vanaf het balkon zie ik ineens een draaikolk in het publiek ontstaan. Steeds groter, steeds sneller en zó goed te zien, omdat Torre doodstil in het midden blijft staan en zijn tekst blijft roepen alsof hij werkelijk met magische kracht het publiek naar zijn hand zet.

Sinds het verschijnen van de 'Witch Doctor'-video is het ieder weekend prijs op de social media: de Instagram-posts en Snapchats van Witch Doctorende zalen vliegen je om de oren. En bij Pinkpop moet het helemaal een klapper worden natuurlijk, in zo'n grote tent. Je zou kunnen zeggen dat De Staat een potentieel probleem heeft: straks zijn ze 'die band van dat geWitchDoctor'...

Maar dan moet je vooral eens een hele liveset gaan kijken! Met materiaal van vier albums heeft De Staat meer dan genoeg in huis om je avond muzikaal te vullen met hoogtepunt na hoogtepunt. Ze hebben ook geïnvesteerd in een LED-scherm, wat een super toevoeging is aan de show. En frontman Torre? Die groeit steeds beter in zijn rol. De Staat is een fantastic journey of the underground men aan het maken naar... ja, eh... de HMH? De Ziggo Dome? Wie weet. Zorg dat je het gezien hebt!"

En nu jij...

Dat is duidelijke taal toch! Nu is het jouw beurt. Je kunt namelijk je stem uitbrengen op de genomineerde artiesten. Wie wil jij dat er met een 3FM Award naar huis gaat? You make the call! Gezellig langskomen in TiVre kan natuurlijk ook, maar dan heb je wel een kaartje nodig ;).

Ster advertentie
Ster advertentie