Artiest

Chicago

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Chicago
Een in 1967 in Chicago opgerichte band die de eerste jaren door het leven gaat als Chicago Transit Authority. Chicago transformeert op hun opeenvolgend genummerde albums langzaam van rockband-met-blazers tot balladgroep. Vooral ‘If You Leave Me Now’ is in 1976 een enorme hit. Zanger Peter Cetera verlaat in 1985 de groep voor een solocarrière.

Chicago

Zoals de naam al doet vermoeden, is Chicago opgericht in de gelijknamige stad in Amerika. Dit gebeurt in 1967. Aanvankelijk gaat de groep door het leven als The Chicago Transit Authority, maar die naam wordt al gauw ingekort. Blikvanger van de rockband is zanger Peter Cetera.

Hits

Chicago levert tussen 1970 en 1990 een rits grote hits af. Met singles als 'If You Leave Me Now' (1976), 'Hard To Say I'm Sorry (1982), 'You're The Inspiration' (1985) en 'Look Away' (1990) is de band één van de meest succesvolle ooit. 

Publiciteit

Verschillende cijfers bewijzen dat Chicago tot de grootste bands op aarde behoort. Zo hoeven ze op het gebied van single- en albumverkoop volgens de statistieken van de Amerikaanse Billboard Charts enkel The Beach Boys voor zich te dulden. Chicago verkoopt meer dan honderd miljoen platen, maar gek genoeg staan ze zelden in de schijnwerpers. Wars van commercie, treedt de band zo weinig mogelijk in de publiciteit.

Vertrek

In 1985, als hij zich een echte ster mag noemen, verlaat frontman Peter Cetera de band. Hij richt zich op een solo-carrière. Hij wordt opgevolgd door de jeugdige Jason Scheff, de zoon van de fameuze bassist Jerry Scheff, die ooit aan de zijde stond van Elvis Presley. Het vertrek van Cetera heeft commercieel gezien echter een slechte invloed op de band.

Best Of

Als Rhino Records in 2002 de verzamelaar The Very Best Of Chicago: Only The Beginning uitbrengt, blijkt hoe populair de groep eigenlijk nog steeds is. Het album verkoopt als een tierelier. In 2006 komt de groep met een nieuwe plaat op de proppen: Chicago XXX.