Artiest

Razorlight

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Razorlight
Britpop van de bovenste plank. Razorlight is een band met pakkende melodieën waarbij zowel mannen en vrouwen zwakke knietjes krijgen. Met de single 'America' breekt de groep in het najaar van 2006 door in Nederland.

Oprichting

De geschiedenis van Razorlight begint in augustus 2002 in Londen. Zet Johnny Borrell (zijn stem wordt wel eens vergeleken met die van Jarvis Cocker) en de Zweedse Bjorn Agren bij elkaar in een opnamestudio en de vonken slaan over. Drummer Christian Smith-Pancorvo komt er later bij (hij is inmiddels weer vervangen door Andy Burrows) en een oude vriend, Carl Dalemo, mag een paar tunes op de bas proberen. 

Video

De eerste video-opnamen van Razorlight worden gemaakt door hun manager. Dit zorgt voor de nodige interesse van platenlabels. De demo laat niet lang meer op zich wachten en de jongens gaan in de Hackney's Toerag Studios aan de slag. 

Airplay

De eigenaar van het Londense indierock radiostation Xfm, John Kennedy, is zo onder de indruk van hun muziek dat hij de demo regelmatig op de radio draait. Iets wat voor zijn zender hoogst ongebruikelijk is. 'Rock 'n' Roll Lies', 'Rip It Up' en 'In The City' worden helemaal grijsgedraaid.

Fans

Het duurt niet lang voordat Razorlight de nodige fans verzamelt. Behalve de demo is er nog geen materiaal voorhanden, waardoor deze fans het materiaal dat uitgezonden wordt door Xfm illegaal gaan uitwisselen. De bandleden besluiten vervolgens een tweede demo op te nemen en tuigen bepakt en bezakt naar de Westside studios. 

Mercury Records

Inmiddels is het zomer 2003 en Razorlight beseft dat het succes op ze wacht. Platenmaatschappijen vechten om deze jongens binnen te halen en uiteindelijk wint Mercury Records. Diezelfde zomer mag Razorlight op het Japans Summer Sonic festival optreden.

Up All Night

Mercury Records ziet brood in de toekomst van Razorlight en de producer Steve Lillywhite, die met grote namen als U2 en Talking Heads heeft gewerkt, besluit zich een maand lang op het debuutalbum Up All Night van Razorlight te concentreren. Eerste single van dit album wordt 'Rip it Up'. Er wordt een tour geregeld en de heren kunnen zichzelf nu echte artiesten noemen. Begin 2004 is de gehele tour in Britpopland uitverkocht. 

John Cornfield

Producer Lillywhite verlaat de platenmaatschappij omdat hij zich meer op U2 wil concenteren en wordt kort daarop opgevolgd door John Cornfield. Samen wordt er in de Sphere Studios Battersea in London verder gewerkt aan het album. Ook Cornfield moet de band uiteindelijk verlaten. Ontwikkelingen in de familiesfeer trekken zijn aandacht. Ondertussen is de VS lichtelijk in de ban van Razorlight. Uitnodigingen voor optredens stapelen zich op en de jongens besluiten hun weg te vervolgen in New York en Texas. 

Uitverkochte zalen

Op het legendarische South By South West Music Festival verrast Razorlight het publiek en speelt in uitverkochte zaaltjes. Bij terugkomst in Londen is er echter nog geen teken van een nieuwe producer. De band besluit nogmaals de studio in te duiken en het album goed te polijsten. 

Drummer

Net als alles goed lijkt te gaan - de tourdates raken uitverkocht, het album krijgt vorm en de bandleden voelen zich op hun gemak - besluit drummer Smith Pancorvo ermee te kappen. Medische redenen liggen ten grondslag aan deze beslissing. En dat twee weken voordat ze gaan toeren. Ruim 50 drummers komen uiteindelijk opdagen voor auditie. Uit deze selectie wordt Andy Burrows gekozen. Het debuutalbum Up All Night wordt in juni 2004 gereleased.

Nieuwe formatie

In de nieuwe formatie gaat het Razorlight voor de wind. Up All Night wordt een groot succes en in de zomer van 2005 staan de jongens in Londen voor Live 8 te rocken op het podium van Hyde Park.

Tweede album

Op het moment dat Razorlight op het gebied van populariteit voorbij wordt gestreefd door bandjes als Franz Ferdinand en Kaiser Chiefs, staat er een nieuw album in de steigers. De plaat heet simpelweg Razorlight en wordt in 2006 uitgebracht. De eerste single 'In The Morning' wordt in Nederland een bescheiden hit. Opvolger 'America' wordt in september 2006 gereleased en zorgt ervoor dat Razorlight in één klap doorbreekt in ons land.

Optreden

Razorlight treedt in december 2006 op in de Paradiso in Amsterdam. De groep komt begin 2007 terug naar Nederland voor nog vier concerten. Ook Pinkpop slaan de heren niet over.Omdat wordt verwacht dat 'In The Morning' ook wel monsterhit-potentie heeft, wordt het nummer in mei 2007 opnieuw uitgebracht.

Music Hall

Na een indrukwekkende show op Pinkpop 2007 komt Razorlight in september nogmaals naar Nederland. Ditmaal voor een concert in de Heineken Music Hall.

Slipway Fires

In november 2008 komt het derde album 'Slipway Fires' uit. Een maand eerder bereikt de eerste single hiervan, 'Wire To Wire', de radiostations. Ook 'Hostage Of Love' van dit album wordt uitgegeven als single.