Naar homepage
Artiest

Heather Nova

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Heather Nova

Geboren op Bermuda, haar jeugd doorgebracht op een zeiljacht. Klinkt exotisch, maar Heather Nova verzekert dat het saai is. "Ik zat vast op die boot. Er waren geen andere kinderen om mee te spelen en we hadden geen tv. De windgenerator gaf alleen stroom voor de cassetterecorder. Dus luisterde ik altijd naar de bandjes van mijn ouders."

Heather Nova, geboren Heather Frith, luistert op het zeiljacht naar The Beatles, The Rolling Stones en Van Morrison en maakt zelf muziek. Vanaf haar achtste componeert ze zelf en op haar veertiende leert ze gitaar en viool spelen.  Haar idolen zijn dan Neil Young en Jimmy Cliff.

Kunstzinnig

Als Heather zestien is, geeft de familie Frith het zeevaardersbestaan op en vestigt ze zich in de Verenigde Staten. Heather gaat visuele kunsten studeren en wil zich aanvankelijk toeleggen op schilderen en filmmaken. Ondertussen volgt ze poëzielessen en componeert ze muziek voor haar korte films. In die periode beseft ze dat ze eigenlijk muzikante wil worden. 

Heather Nova

Ze verhuist naar New York en later naar Londen, waar ze haar eerste platencontract bemachtigt. De eerste e.p. Heather Frith komt in 1990 uit. Door problemen met platenmaatschappij Rough Trade gebeurt er weinig met de e.p., maar Heather Frith blijft optreden. Heather Frith neemt haar moeders naam aan, en als Heather Nova brengt ze in 1993 haar eerste album Glowstars uit. De internationale media merken haar op en klasseren Nova meteen onder de grote vrouwelijke muzikantes. Reden voor Heather Nova om buiten de UK te touren. In 1994 trekt Heather Nova zich terug in de studio. Het resultaat is Oyster, het album dat voor Nova de grote doorbraak betekent. Een wereldtournee van twee jaar volgt. 

Siren

Na deze tournee gaat Nova naar haar geboortegrond Bermuda terug. In alle rust en de kalmte neemt ze in 1998 Siren op.  Het album wordt door de critici goed onthaald, en de verkoopscijfers zijn navenant. De singles 'London Rain' en 'Heart & Shoulder'  worden radiohitjes. Het tweede live-album Wonderlust komt uit in 2000 en in 2001 volgt het studio-album South. Dit album is opgenomen tijdens een vakantie op Bermuda. De single 'Virus Of The Mind' wordt Megahit bij 3FM en gooit in Engeland hoge ogen in de hitparade. South wordt pas enkele maanden later in de VS gereleased en wordt daar in mei 2002 een succes. In diezelfde periode publiceert Heather Nova een boek met gedichten en tekeningen. 

Redbird

Redbird is de titel van de CD die in augustus 2005 uitkomt. De eerste single die in Nederland van dit album wordt uitgebracht is ' Welcome'. Dit nummer stond ook al op de Amerikaanse versie van het album 'South' uit 2001.