Artiest

Gem

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Gem
Gem is een energieke, Utrechtse band waarvan de muziek ergens tussen The Strokes en Oasis in zweeft. Het debuutalbum Tell Me What's New verschijnt in 2004 en de band breekt door met de song 'So Good To Know You'. Het tweede album Escapades en het derde album NEW verschijnen respectievelijk in 2006 en 2008. Binnen Gem vindt meerdere malen een wisseling van bandleden plaats wat leidt tot een meer soulvol geluid op het vierde album Hunters Go Hungry.

Eerste album

Gem wordt opgericht in 2003 en sleept binnen een jaar een platencontract bij het label Excelcior in de wacht. De band brengt in 2004 zijn eerste album uit getiteld Tell Me What’s New. De Utrechtse band krijgt lovende kritieken. In de zomer van 2004 wint de band een Essent Award wat Gem behalve 5.000 Euro een plek op Lowlands oplevert. Gem probeert ook in de rest van Europa en met name in Duitsland voet aan de grond te krijgen.

Doorbraak

In 2005 komt het nummer 'So Good To Know You' uit. Dit nummer wordt gebruikt voor een commercial van een uitzendbureau. Hiermee lijkt de band definitief door te breken bij een groot publiek.

Escapades

Het tweede album Escapades verschijnt in 2006. De band heeft dat jaar optredens in de Verenigde Staten, Engeland, Ierland en Duitsland.

NEW

Het derde album is NEW (2008). Nieuw is ook de line-up van GEM. Ze zijn van vijf naar vier man gegaan. Van de originele bezetting zijn gitarist Vincent Lemmen en bassist Jeroen Kikkert over. Maurits Westerik is nog steeds frontman, maar hij speelt nu ook gitaar. Nieuwe aanwinst is drummer Wouter Rentema. Greg Haver (Manic Street Preachers) produceert het album. Hij komt ook met het idee om het in Letland op te nemen, waar ze het hele album binnen twaalf dagen op band zetten.

 'Look'

De eerste single van het album heet 'Look'. Voor de videoclip van het nummer zocht de band stad en land af voor hoofdrolspeelsters. Allerlei meisjes deden auditie bij de band. De beelden van deze audities zijn te zien in de videoclip.

Hunters Go Hungry

Na een nieuwe bandwisseling verschijnt in september 2011 het vierde studioalbum Hunters Go Hungry. Dit keer is de bandwisseling extremer, want zanger Maurits verzamelt in zijn eentje een geheel nieuwe band om zich heen. Hij heeft dan de nummers voor het album al geschreven. Op Hunters Go Hungry bevat het geluid van Gem meer soul en folkelementen dat op de eerste single met de toepasselijke titel 'Moving On' meteen te horen is. Het album wordt positief ontvangen.