Artiest

Gary Fomdeck

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Gary Fomdeck
Gary Fomdeck (1982) is geboren en getogen in Chicago, Illinois (Verenigde Staten). Al in zijn jongere jaren blijkt dat Gary een muzikant is in hart en nieren. Hij breekt in de winter van 2014, tijdens 3FM Serious Request, door met zijn kersthit 'I'll Be There This Christmas'. Dan blijkt ook dat Gary Fomdeck DJ Gerard Ekdom is. Verrassing!

Als Gary Fomdeck 18 jaar oud is, kan hij al gitaar, piano, basgitaar en fluit spelen. Vanaf dat moment gaat hij echt aan de slag en wil hij alleen nog maar muziek maken.

Naar New York

Gary Fomdeck verhuist van Chicago naar New York en werkt in de Big Apple samen met grote artiesten als Ryan Tedder, Rihanna en Rick Rubin. Maar na een paar jaar wil hij graag iets anders, dus pakt hij zijn biezen en vertrekt hij naar Amsterdam.

Een wens

Een grote wens van Gary is een kersthit maken. In 2014 lukt hem dat. Hij gaat aan de slag met een groep Nederlandse muzikanten, duikt de studio in en neemt 'I'll Be There This Christmas' op.

'I'll Be There This Christmas'

Het kerstnummer wordt een hit tijdens 3FM Serious Request 2014 in Haarlem. Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren (die in het Glazen Huis zitten) bellen met Gary Fomdeck en vertellen hem dat zijn liedje enorm veel aangevraagd wordt voor het Rode Kruis. Gary reageert ontzettend enthousiast! Maar al snel blijkt dat Fomdeck DJ Gerard Ekdom is! Verrassing!

Gary Fomdeck is Gerard Ekdom

Tijdens het telefoongesprek herkennen Domien en Coen de stem van Gerard. Ze zijn compleet verbaasd. Gerard kan zijn geluk niet op. "Jullie zijn hier zo mooi ingetrapt!" Hoe de naam Gary Fomdeck is ontstaan? "Gary is Gerard en Fomdeck is Ekdom met een 'F' ervoor."

Opbrengst naar 3FM Serious Request

De opbrengst van de geheime kersthit gaat naar het Rode Kruis. Daarnaast belooft Gerard het nummer live te zingen in het Glazen Huis als 'I'll Be There This Christmas' in totaal 25.000 euro heeft opgebracht. Dat lukt makkelijk. Als hij op dinsdag 23 december (2014) het liedje live zingt, staat de teller op 46.839,- euro.

Het idee

Elk jaar kan Gerard Ekdom niet wachten tot de goedheiligman het land uit is, want dan mag hij eindelijk weer kerstplaatjes draaien. Helaas heeft hij al een tijd geen ultieme kerstplaat gehoord. Zo ontstaat het idee om de studio in te duiken en een eigen kerstnummer op te nemen.

Uit de hand gelopen grap

'I'll Be There This Christmas' wordt opgenomen met 3FM Serious Talent Sunday Sun. Al snel hoor je het liedje op een paar nationale en lokale radiostations, waaronder 3FM. Het nummer schiet omhoog in de hitlijsten. Typisch gevalletje van een uit de hand gelopen grap dus.

 

Tracks van Gary Fomdeck