Artiest

Paolo Nutini

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Paolo Nutini
Schotse singer/songwriter die op amper 18-jarige leeftijd een platencontract tekent. Het is dan 2005. In Nederland maken we voor het eerst kennis met Paolo in de zomer van 2006 als zijn single 'Last Request' uitkomt.

Paolo Nutini komt uit een klein Schots dorpje genaamd Paisley. De zanger is geboren in 1987. Zijn naam dankt de zanger aan zijn vader, die van Italiaanse komaf is. De familie van zijn vader woont echter al vier generaties in Schotland. Paolo's moeder komt 'gewoon' uit Glasgow, Schotland.

Fish & Chips

De bedoeling was dat Paolo Nutuni de Fish & Chips-zaak van zijn vader zou overnemen. Het zijn echter zijn grootvader en een schoolleraar die Paolo aanmoedigen om te gaan zingen. Paolo stopt vervolgens met school om roadie te worden van de Schotse band Speedway.

Grote kans

In de periode die volgt, leert hij de muziekwereld kennen en treedt hij ook op, zowel alleen als met band. Zijn grote kans komt begin 2003 als hij voor een groot publiek mag optreden omdat hoofdact David Sneddon, een andere Schotse zanger, te laat komt.

Optredens

Paolo Nutini verhuist op slechts 17-jarige leeftijd naar Londen waar hij veel optreedt in kleine pubs. Er volgen echter ook steeds meer radio-optredens en de zanger treedt op als support-act van onder andere Amy Winehouse en KT Tunstall.

Platencontract

De jonge singer/songwriter tekent in mei 2005 een platencontract. Hij is dan net 18 jaar. Een jaar later brengt hij zijn eerste single 'Last Request' uit. Het nummer, dat afkomstig is van zijn album These Streets, bereikt de vijfde plaats in de Engelse charts.

Jenny

De single 'Jenny Don't Be Hasty' is in Engeland in 2006 al een hit, maar komt in Nederland pas begin 2007 uit. Het verhaal van het nummer gaat over Paolo's liefde voor een oudere vrouw.

Pinkpop

De derde single van Paolo's debuutplaat These Streets is 'New Shoes'. Het nummer komt halverwege mei 2007 uit. Paolo Nutini is tijdens Pinksteren te bewonderen op Pinkpop 2007.

Mooi verhaal: de Engelse platenmaatschappij belde de Nederlandse afdeling: "Mister Nutini would like to go to Amsterdam after his gig at Pinkpop." Oei, dacht de Nederlandse afdeling, al onze mensen zitten in Landgraaf, dat is niet zomaar te regelen. Ach, zet 'm maar op de trein, dan komt 'ie er ook wel, zei Engeland. Zo geschiedde. Mister Nutini mocht gewoon treintabellen lezen, omroepberichten ontcijferen en overstappen. Niks gepamperde artiest met sterallures. Ook in 2014 zal Paulo op Pinkpop staan.

Caustic Love

Eind 2013 kondigt Paolo Nutini een derde album aan: Caustic Love. De eerste single heet 'Scream (Funk My Life Up)'. In het voorjaar van 2014 komt hij naar Nederland om zijn nieuwe muziek te laten horen. Velen vinden dat hij zowel muzikaal als qua performance is gegroeid.