Artiest

Stealers Wheel

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Stealers Wheel
Britse rockgroep die groot was in de jaren ’70, maar vandaag de dag met name bekend is dankzij een paar nummers: 'Stuck In the Middle WIth You' en 'Late Again'. De groep wordt in de jaren ’70 gezien als het Britse antwoord op Crosby, Stills Nash and Young. Maar vanwege de vele bandwisselingen hebben ze nooit aan dit ideaalbeeld kunnen voldoen.

Samenwerken

De oprichters van de band, Joe Egan en Gerry Rafferty kennen elkaar vanaf hun tienerjaren. Rafferty begint een solocarrière in de muziek, maar na het mislukken van zijn debuutalbum waarop Rafferty gitaar speelt en zingt en Egan toetsen speelt en zingt, begint hij samen met Egan de band Stealers Wheel. 

Stuck in the Middle

De overige leden van de band vertrekken vrijwel meteen weer en de nieuwe line-up van de band is pas klaar vlak voor de opnames van hun debuutalbum, Stealers Wheel, in 1972. Op dit debuutalbum staat de grootste hit van de band, ‘Stuck In The Middle With You’. Het nummer bereikt zowel in Amerika als in Engeland de top 10. Van dit nummer worden miljoenen exemplaren verkocht.

 Soundtrack

Dit nummer ‘Stuck In The Middle With You’ wordt, net als ‘Little Green Bag’ van de George Baker Selection, voor de tweede maal een grote hit in de jaren ’90 als Quentin Tarantino het gebruikt op de soundtrack van Reservoir Dogs. 

Stop

Hierna volgen er vele wisselingen van de wacht binnen de band. Bandleden komen en gaan. Uiteindelijk stopt de groep. Rafferty, die ook de band had verlaten komt terug bij Egan en het oorspronkelijke duo gaat weer met z’n tweeën verder. In 1975 stopt de band, na nog 2 albums (Ferguslie Park en Right Or Wrong’) definitief. Egan en Rafferty gaan hun eigen weg.