Artiest

Sef

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Sef
Sef, oftewel Yousef Gnaoui, is een Nederlandse rapper. Sef genereert bekendheid met de nummers 'Me Nikes' met The Opposites en 'Stuk' met The Partysquad, Dio en Sjaak. Hij is tevens lid van de rapgroep Flinke Namen.

De Nederlandse rapper Sef wordt in Amsterdam geboren als Yousef Gnaoui. Hij richt samen met buurjongen The Flexican in 2004 de groep Flinke Namen op.

Me Nikes

Sef breekt in 2006 door met het nummer 'Me Nikes' in samenwerking met The Opposites.

Stuk en Tijdmachine

In 2008 behaalt Sef succes met de hits 'Stuk' in samenwerking met The Partysquad, Dio en Sjaak en 'Tijdmachine' met Dio. De rapper wordt in dat jaar genomineerd voor de State Awards in de categorie Rookie Of The Year.

Debuutalbum Flinke Namen

Het debuutalbum van Flinke Namen met de titel Superstuntwerk verschijnt in 2009.

Solo-album De Leven

Sef brengt in 2011 zijn solo-album De Leven uit. Met de titeltrack wint hij in november 2011 de State Award in de categorie beste single. De tweede single van het album 'Diamanten' maakt hij in samenwerking met Hans de Booij. Deze track verschijnt in december 2011.

Bagagedrager

In samenwerking met Gers Pardoel brengt Sef in december 2011 de single 'Bagagedrager' uit. Deze track staat op het debuutalbum van Gers Pardoel De Wereld Is Van Jou.

In Kleur

Sef brengt in oktober 2015 een tweede soloalbum uit: In Kleur. 3FM roept de plaat uit tot Album van de Week. De rapper doet voor zijn nieuwe album echt moeite om zijn fans te belonen. Zo maakt hij als cd-boekje een tijdschrift in glossy vorm.

Een weekje

De nummers voor het album werden voor een groot deel in één week geschreven. Sef nodigde al zijn muzikale vrienden uit voor een weekje in Bergen Aan Zee. 

Bij Roy Michael Reymound, beter bekend als Fresku, zit de liefde voor rap er al vroeg in. Tijdens zijn tienerjaren experimenteert hij met hiphop en doet hij mee aan verschillende open mic-avonden. Langzaam maar zeker valt zijn talent steeds meer op en sleept hij in 2009 een platencontract binnen. De rest is, zoals ze zeggen, geschiedenis.

Een brief aan Kees

De manier waarop hij zijn platendeal scoort is op z'n minst opmerkelijk te noemen. Hij zet een track getiteld 'Brief Aan Kees' online, een open brief aan Top Notch-baas Kees de Koning. Daarin beklaagt hij de vastgeroeste muziekindustrie. Het werkt. Top Notch wil Fresku hebben en in 2010 komt zijn titelloze debuutalbum uit. 

Kutkop

Er worden singles uitgebracht én goed ontvangen. Met de track 'Kutkop' wint hij bekendheid bij het grote publiek, waarna hij 'Nieuwe Dag' en 'Alleen' uitbrengt. Tweede album Maskerade krijgt zijn release in 2012, samen met een mockumentary over de productie van het album. 

Album nummer drie

In 2015 verschijnt Fresku's derde album Nooit Meer Terug, geproduceerd door Teemong. Een opvallende single is 'Zo Doe Je Dat', waarin de rapper uithaalt naar 3FM. Volgens hem zouden er te weinig gekleurde rappers op het publieke station te horen zijn.

Maatschappelijke issues

Op de nieuwe plaat laat Sef zich horen over verschillende maatschappelijke issues. Maar hij zegt tegen 3voor12 dat hij niet té veel aandacht wil schenken aan politiek in zijn muziek.

''Het heeft te maken met dosering. Als een rapper altijd over maatschappelijke issues begint, komt het niet meer aan. Aan mij gaat het in elk geval voorbij. Mensen die een Fresku-cd kopen, zijn toch al bezig met een onderwerp als racisme.''