Artiest

The xx

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. The xx
De vier jonge muzikanten van the xx maken lekkere poppy, bij vlagen rustgevende indierock. Hun debuutalbum XX komt uit in 2009 en wordt lyrisch ontvangen door de pers en andere muziekliefhebbers. Het nieuwste album, I see you (2017), is alweer de derde plaat van de band.

Romy Madley Croft, Baria Qureshi, Oliver Sim en Jamie Smith (beter bekend als Jamie xx) komen uit zuidwest-Londen en kennen elkaar van school. In 2005 vormen ze de band the xx. Ze maken indierock waar vooral gefluister en rust de boventoon voeren.

XX

Met een deal op zak bij de platenmaatschappij Young Turks brengt de band aan het eind van de zomer van 2009 hun debuutalbum XX uit.Dit album wordt opgepikt door het muziekmagazine NME en de band wordt opgenomen in een lijst van talentvolle muzikanten. Daarna is het touren geblazen voor The XX. Hun eerste single, het dromerige 'Crystalised', gooit hoge ogen in de Londense muziekscène en weet ook in Nederland airplay te scoren.

Topplaat

XX wordt gezien als een van de beste albums van het jaar. Dat vraagt om meer: de tweede single, 'Islands' komt uit. Inmiddels heeft toetsenist Baria Qureshi de band verlaten. 

'Angels'

Album nummer twee, Coexist, komt uit in 2012, 'Angels' is de eerste single van de plaat. Gitarist en zangeres Romy Madley Croft zegt over dit nummer: “Angels is about actually being in love; very positive lyrically. The album goes through a few different stages, and this would be the lightest.”

'Together'

In 2013 wordt het nummer 'Together' de officiële soundtrack van Baz Luhrmann's The Great Gatsby. Twee jaar later kondigt Jamie xx aan dat het nieuwe studioalbum van the xx anders wordt dan voorgaande platen. I See You komt uit in januari 2017 met daarop de nummers 'On Hold' en 'Say Something Loving'.