Artiest

Damien Jurado

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Damien Jurado
Damien Jurado is een Amerikaanse singer-songwriter uit Seattle, Washington. Zijn naam wordt ook gebruikt om de band aan te duiden waar hij deel van uitmaakt: de andere bandleden zijn Jenna Conrad en Eric Fisher.

Casa Recordings

Damien Jurado begint zijn solocarrière halverwege de jaren '90 met het uitbrengen van lo-fi (low fidelity) opnames op zijn eigen cassette-only label Casa Recordings. Als hij steeds meer bekendheid krijgt in de cult-scene van Seattle, wordt hij door Jeremy Enigk (zanger van Sunny Day Real Estate) onder de aandacht van Sub Pop Records gebracht.

Eerste complete album

Na het uitbrengen van twee platen (Motorbike en Trampoline) komt hij in 1997 met zijn eerste complete album Waters Ave S. En met zijn tweede album Rehearsals for Departure (1999) laat Damien Jurado zien dat hij een singer-songwriter is met grote potentie.

Postcards and Audio Letters

Damien Jurado maakt veel gebruik van found sound en veldopnames. Hij experimenteert ook graag met verschillende vormen van bandopnames. In 2000 brengt hij Postcards and Audio Letters uit, een verzameling van gevonden gesproken brieven en geluidsfragmenten die hij gevonden had op bandrecorders en antwoordapparaten uit tweedehands winkels.

Laatste plaat voor Sub Pop Records

Datzelfde jaar (2000) brengt hij ook het album Ghost of David uit, zijn somberste en meest persoonlijke opname. Het is zijn laatste album voor Sub Pop Records en de sound is iets meer rockend en elektrisch. Vervolgens komt hij onder contract van het in Indiana gevestide label Secretly Canadian terecht en keert hij terecht naar zijn kenmerkende folkballads. Hij brengt vier albums uit: Where Shall You Take Me? (2003); On My Way To Absence (2005); And Now That I'm In Your Shadow (2006); en Caught In The Trees (2008).

Hoquiam

In 2009 brengt hij onder St. Ives, een sublabel van Secretly Canadian, een album uit onder de naam Hoquiam. Deze plaat maakt hij met zijn broer Drake Jurado.

Succesvolle samenwerking

In 2010 neemt hij samen met producer Richard Swift het album Saint Bartlett op. Hij zorgt voor een warme wall of sound vol psychedelica en gospel. De samenwerking is succesvol en het duo neemt een vervolg op dat in februari 2012 uitkomt: Maraqopa.

Tracks van Damien Jurado