Artiest

Kate Nash

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Kate Nash
Van winkelmeisje tot  veel geprezen singer/songwriter. En waar een beenbreuk allemaal niet goed voor is! Dat is kort gezegd het verhaal achter Kate Nash.

Harrow

De 20-jarige zangeres is geboren en getogen in de Londense buitenwijk Harrow, waar niet veel te beleven valt. Op haar negentiende werkt ze nog achter de kassa van kledingzaak River Island. In haar vrije tijd bezoekt ze zoveel mogelijk festivals en theatershows. Ondertussen doet ze ook nog eens audities voor de toneelschool en probeert ze toegelaten te worden op een universiteit. Dit allemaal zonder resultaat, keer op keer wordt Kate afgewezen.

Van de trap af

Als Kate een lelijke val van de trap maakt, met een gebroken been als gevolg, moet ze verplicht wekenlang thuis zitten. Natuurlijk verveelt het meisje zich dood dus krijgt ze van haar ouders een gitaar cadeau. Omdat ze toch niks beters te doen heeft begint ze al snel met het schrijven van liedjes, wat ze ook al deed toen ze nog jonger was. Ze heeft zo genoeg van haar slecht betaalde baantje en alle mislukte pogingen op weg naar succes dat ze finaal besluit het roer eens flink om te gooien.

MySpace

Daarbij moet Nash vast gedacht hebben 'wat Lily Allen en de Arctic Monkeys kunnen, kan ik ook'. In navolging van laatst genoemden neemt ook Kate haar liedjes op en plaatst ze die op MySpace. In korte tijd heeft ze er meer dan 20.000 vriendjes bij en gaat eindelijk het balletje rollen. Fiction RecordsOok de platenbonzen doen hun ogen open en een contract is gauw getekend bij het Engelse Fiction Records, die onder andere ook Snow Patrol en de Yeah Yeah Yeahs vertegenwoordigen.

London Calling

De singer/songwriter staat eind maart 2007 op London Calling in de Amsterdamse Paradiso en wordt door kenners zelfs getipt als must-see. Omdat de meeste bands op dit festival in het genre 'indierock' vallen, is de jonge Kate Nash een verfrissing voor het publiek. Ze geeft haar eerste solo-optreden op 29 november in de Melkweg. Recht voor de raapNet zoals collega Lily Allen is Kate jong, ontdekt op MySpace en heeft ze een typische Britse sound. Het is daarom ook niet gek dat ze vaak vergeleken wordt met de brutale Lily. Qua muziekstijl komt Nash vaak eigenzinniger en ruiger uit de hoek. Ze zegt wat ze denkt, iedereeen begrijpt haar teksten onmiddelijk. Aan de andere kant heeft ze ook een aandoenlijke en lieflijke kant, iets wat Lily minder heeft.

Doorbraak

Haar tweede single 'Foundations' betekent voor haar de doorbraak in de zomer van 2007. Ook haar debuutalbum, Made of Bricks, doet het goed. Daarmee heeft de zangeres eindelijk bereikt wat ze al zo lang wilde. Zo staat ze in augustus geprogrammeerd op Lowlands en staan er voor de Juliet zelfs rijen mensen te wachten, klaar om de kersverse singer/songwriter te aanschouwen.

My Best Friend Is You

Buiten optreden en touren is het dan een tijd stil rond Kate, maar dat wil niet zeggen dat ze stil zit. Ze is druk bezig met een nieuw album, waar ze in maart 2009 voor het eerst iets over vertelt. In april komt het langverwachte album uit, genaamd My Best Friend Is You, waarop Kate een stuk volwassener klinkt dan op de voorganger. De release wordt vooraf gegaan door de single 'Do Wah Doo'.