Artiest

George Clinton

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. George Clinton
George Clinton is samen met James Brown een van de meest gesamplede artiesten ooit. Hij is de oprichter van Parliament Funkadelic.

Parliaments

George Clinton (1941, Kannapolis North Carolina) groeide op in Plainfield, New Jersey, waar hij een kapperszaak begon. Daar vormde hij de doowop groep The Parliaments. In de jaren 60 was hij enkele jaren de staff songwriter bij Motown. In de jaren 70 richtte hij Parliament Funkadelic op, een band die muziek maakte met elementen van Jimi Hendrix, Sly and the Family Stone, Cream en James Brown.

P-Funk All Stars

In 1982 werd Clinton solo getekend, met de P-Funk All Stars. Zijn eerste album kwam datzelfde jaar uit: "Computer Games". Twee nummers daarvan haalden de R&B Charts: "Loopzilla" en "Atomic Dog". Er kwamen kort daarna nog drie studioalbums uit van Clinton: "You Shouldn't-Nuf Bit Fish", "Some of My Best Jokes Are Friends" en "R&B Skeletons in the Closet". In 1985 werd Clinton gevraagd door de Red Hot Chili Peppers om hun album "Freaky Styley" te produceren. Hij schreef de titeltrack van het album.

Rappers

Ook al nam de populariteit van zijn muziek een beetje af in de jaren 90, Clinton werd ontzettend veel gesampled door diverse artiesten in de jaren 90. Ook werkte hij samen met bijvoorbeeld Tupac Shakur, Outkast, Redman, Killah Priest en de Wu Tang Clan. In 2005 startte Clinton zijn eigen label: The C Kunspyruhzy. In 2008 bracht hij het album "George Clinton and His Gangsters of Love" uit, waar nummers op stonden met Sly stone, Red Hot Chili Peppers, RZA en Carlos Santana. Clinton en Parliament Funkadelic touren nog steeds het grootste deel van het jaar over de wereld.

Tracks van George Clinton