Artiest

Johnny Marr

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Johnny Marr
Johnny Marr is de artiestennaam van John Martin Maher, een Britse zanger, gitarist en producer uit Manchester, het Verenigd Koninkrijk.

Johnny Marr wordt bekend als gitarist, toetsenist en muziekschrijver van The Smiths. Hij verlaat in 1987 de band, kort voor het verschijnen van hun vierde LP Strangeways, Here We Come. Niet lang daar wordt ook The Smiths opgeheven.

The The

Marr gaat gitaar spelen bij bevriende artiesten, waaronder Talking Heads en Pet Shop Boys. In 1989 treedt hij weer toe tot twee bands: The The en Electronic. De eerste band is een zogenaamde schuilnaam voor de muzikale activiteiten van Matt Johnson, waar Marr al jaren mee bevriend is. Ze nemen twee albums op: Mind Bomb (1989) en Dusk (1992).

Electronic

Electronic is een duo dat Johnny met New Order-zanger Bernard Sumner vormt. Met deze band scoort Marr een aantal Britse hits, waaronder 'Getting Away With It' en 'Get The Message'. Totaal brengen ze drie albums uit. In 1999 stopt dit project ook.

Oasis

In 2002 speelt Johnny Marr mee op het album Heathen Chemistry van de Britse band Oasis. Een jaar later, in 2003, besluit Marr weer een eigen band te vormen. Hij nodigt drummer Zak Starkey (zoon van Ringo) en bassist Alonzo Revan (ex-Kula Shaker) uit. Johnny zingt. Samen brengen ze de plaat Boomslang uit, met de single 'Bangin' On'.

Q Awards

Johnny ontvangt in 2007 een 'Lifetime Achievement Award' tijdens de uitreiking van de Q Awards in Londen. Hij krijgt deze prijs als waardering voor zijn gehele oeuvre.

Playland

In het jaar 2014 kan men een nieuw album verwachten van Johnny Marr. De plaat heet Playland en de eerste single is 'Easy Money'.