Artiest

Hole

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Hole
Alternatieve rockband uit Los Angeles rondom singer/songwriter en gitarist Courtney Love, de weduwe van Kurt Cobain.

Hole wordt in 1989 opgericht nadat Courtney Love, gitarist Eric Erlandson via een krantenadvertentie vind. De band wordt aangevuld met bassist Jill Emery en drumster Caroline Rue. In de jaren die hierop volgen veranderd de band regelmatig van formatie. De enige constante factoren in de band zijn Love en Erlandson. 

Albums

Hole brengt in totaal drie studio albums uit voordat ze in 2002 uit elkaar gaan. Elk album kenmerkt zich met een onderscheidend en progressief geluid. In 1991 duikt de band met het debuutalbum Pretty on the Inside in de underground rock scene. Het album bevat veel no wave, noise rock en punk invloeden. 

Het tweede album, Live Through This, bevat meer power pop en grunge invloeden, gecombineerd met het kenmerkende punkrock geluid. Het album wordt in april 1994 uitgebracht, vlak nadat Courtney Love's echtgenoot, Kurt Cobain, dood in hun huis wordt gevonden. 

In 1998 komt de band met het derde studio album: Celebrity Skin. In plaats van de harde alternatieve rock van de vorige albums, bevat dit album een toegankelijker poprock geluid. Celebrity Skin blijkt uiteindelijk het meest succesvolle album van Hole te zijn. 

Opheffing

In 2002 besluiten Love en Erlandson de band op te heffen. De muzikanten blijven los van elkaar werken aan verschillende projecten. Erlandson richt zich op zijn werk als producer en de rest van de band zet hun muzikale carrière solo voort. 

Reünie

In 2009 kondigt Courtney Love in een interview de reünie van Hole aan. Volgens het artikel zal Melissa Auf der Maur de rol van bassist op zich nemen en Micko Larkin zou Eric Erlandson vervangen. Enkele dagen later blijkt echter dat Melissa Auf der Maur niets van een reünie af weet. 

Erlandson vertelt in een interview met Spin magazine dat een reünie, wegens contracturele redenen, niet plaats kan vinden zonder zijn toestemming. Love reageert hierop met de tweet: "He's out of his MIND, Hole is MY band, MY name, and MY Trademark." Kort na deze onenigheid publiceeert Love nieuw Hole materiaal op Facebook, waaronder nieuwe logo's. Hierdoor gaan de geruchten rond dat Hole weer bij elkaar is. 

Op 16 maart 2010 komt Hole met een nieuwe single van het album Nobody's Daughter, dit is de eerste single in tien jaar. Het album komt uiteindelijk in april 2010 uit. 

 

Tracks van Hole