Artiest

Pendulum

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Pendulum
DJ Rob Swire en Gareth McGrillen en Paul Harding uit de rockband Xygen bundelen in 2002 hun muzikale krachten. Het resultaat is de heftige drum'n'bass-rockband Pendulum. Inmiddels bestaat de band uit een grotere groep en heeft verschillende albums op hun naam staan.

Drie muzikanten uit het westen van Australië (het plaatsje Perth, om precies te zijn) verenigen zich in 2002 als de band Pendulum. Producer/zanger/toetsenist Rob Swire en producer/bassist Gareth McGrillen zaten al samen in de band Xygen en worden in Pendulum bijgestaan door DJ-veteraan Paul 'El Hornet' Harding. Gezamenlijk maken ze een mix van rock, drum'n'bass, electro, house en metal.

Eerste werk

Het eerste resultaat van de samenwerking is de single 'Vault', dit liedje wordt opgepikt in Australië en is daar in 2003 veel te horen. Het wordt zelfs genomineerd voor de beste single van 2003 door het blad Knowledge Magazine. Na deze eerste single volgen er meerderen en dit levert de groep weer optredens op. Daar worden ze bijgestaan door de DJ's Adam F en DJ Fresh.

Verhuizing

Aan het einde van 2003 verhuist de band van Australië naar het Verenigd Koninkrijk. Daar blijven ze muziek maken... met succes. Er volgen weer een aantal singles, met als hoogtepunt 'Voyager' dat op nummer één komt in de dancecharts van Engeland en later ook een plekje in de 'normale' weet te veroveren.

Debuutalbum

Hold Your Colour

Na al die losse singles, optredens en al het harde werken is het in 2005 hoog tijd voor een debuutalbum. 'Slam / Out Here' is eigenlijk het echte hitje dat Pendulum scoort. Natuurlijk moet er met het album getourd worden. Bij de liveshows worden gitarist Perry ap Gwynedd, drummer Kodish en MC Verse toegevoegd aan het trio en wordt het een indrukwekkend optreden. De mannen staan onder meer op Glastonbury.

In Silico

Voordat het tweede album in 2008 uitkomt brengt Pendulum de single 'Propane Nightmares' uit. Naar eigen zeggen betekent dit hun mainstream-doorbraak. Het nummer wordt regelmatig gedraaid op BBC Radio 1. Niet lang daarna volgt het album In Silico dat op nummer twee binnenkomt in de albumcharts van Engeland. Wederom volgen er vele optredens op verschillende podia en een lading aan festivals.

Amerika

De band doet er alles aan om een doorbraak in de VS te forceren en uiteindelijk lukt dit aardig. Ze doen een clubtour door heel Amerika en elke keer is de zaal stampvol. Zo komen ze onder de aandacht van de Amerikaanse media, mogen ze langskomen in een aantal TV-shows en ook daar klimmen ze op de podia van festivals als Coachella.

Immersion

Na het touren, brengt de band een live-DVD uit, want ze zijn trots op hun spectaculaire live-shows. In januari 2010 komt er nieuw werk van Pendulum aan het licht via BBC-DJ Zane Low, die bijzonder gecharmeerd is van de track 'Salt In The Wounds'. Samen met de single 'Watercolour' komt aan het begin van de zomer het derde studio-album van Pendulum uit: Immersion.

Tracks van Pendulum