Artiest

Michael Franti & Spearhead

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Michael Franti & Spearhead
In de afgelopen twintig jaar is Michael Franti uitgegroeid van boze, jonge, politiek geëngageerde hiphopper tot volwassen soulman, die zelfbewust en kalm de wereld wil veranderen met onuitputtelijk positivisme. Hij vermengt zijn innerlijke kracht, charisma en sexappeal met zijn sociale denkbeelden, zoals Gill Scott-Heron en Marvin Gaye dat eens deden.

Geadopteerd

Franti werd geadopteerd door blanke ouders maar groeide op in de zwarte wijken van Oakland. Door deze tegenstrijdigheden was hij zich al zeer snel bewust van zijn culturele identiteit en het sociale onrecht dat de gefrustreerde, zwarte gemeenschap vaak werd aangedaan.

Politieke raps

In 1986 vormde Franti samen met turntablist Rono Tse het drum'n'bass duo The Beatniqs, maar na één album werd dit gezelschap al weer ontbonden. Hierna volgde het Public Enemy-achtige 'The Disposable Heroes of Hipoprisy', waar hij een mix maakte van pittige politieke raps en jazz. Met zijn volgende project, Spearhead, brak hij pas echt door. Met Spearhead bracht hij de single 'Hole in the Bucket' uit, over het verwaarloosde daklozenprobleem in de grote steden van de V.S., gevolgd door 'Positive', dat verhaalt over aids. Het debuutalbum 'Home', waarop beide singles te horen zijn, bevat zowel funk en knetterende gitaren als soulvolle, melodieuze liedjes over familie en (on)rechtvaardigheid.

Milder

In 1997 werd 'Chocolate Supa Highway' uitgebracht, een harder en zowel tekstueel als muzikaal gevarieerder album dat echter minder goed werd ontvangen door de massa. In 2001 kwam Franti met het album 'Stay Human'. Op dit album zijn opnieuw verschillende stijlen te horen, zij het in een iets mildere en meer toegankelijke vorm dan het voorgaande album. Franti legt op dit album nog eens haarfijn uit hoe hij denkt over liefde, vrijheid, zelfexpressie en de doodstraf.

Spearhead

In het begin van 2004 bracht Michael, zonder Spearhead, het album 'Music From the front Porch' uit. Hierop staan stukken afkomstig van 'Stay Human' en 'Everyone deserves Music' en een paar nieuwe tracks in een akoestische setting. Het resultaat is een zeer ingetogen album, iets totaal anders dan de spetterende live-acts die ze samen afleveren. Sinds het uitkomen van 'Stay Human' touren Michael en Spearhead de hele wereld over. Ze deelden het podium al met artiesten als U2, KRS-one, en Dave Matthews en Ziggy Marley. Ook in  Nederland zijn Franti en Spearhead graag geziene gasten, zo sloten ze in 2003 de Uitmarkt in Amsterdam af met een concert op het museumplein en waren ze in 2004 te zien op het North Sea Jazz festival.

Tracks van Michael Franti & Spearhead