Artiest

Kasabian

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Kasabian
De herkomst van de bandnaam Kasabian is bijna net zo rauw als hun muziek. De naam is afkomstig van Linda Kasabian, de kroongetuige in de zaak tegen sekteleider Charles Manson. Saillant detail is dat de naam ook 'Slager' betekent in het Armeens. Rauwer wordt het niet...

Leicester, een kleurloze, weinig zeggende stad in Engeland, is de bakermat voor Kasabian's inspiratie. De vier bandleden groeien hier op en maken een standaard Engelse jeugd mee van uitgaan, voetbal kijken en veel drinken. De opkomst van de hardhouse in de jaren negentig biedt uitkomst voor de mannen van Kasabian. Ze experimenteren met verschillende muzieksoorten en komen uiteindelijk terecht op hun electronische rock geluid.

Debuut

Tijdens een feest op een boerderij in het binnenland van Engeland raken ze aan de praat met de zoon van de boer. Het blijkt dat er op de boerderij ruimte is voor de bandleden om te wonen en in no time hebben ze hun intrek genomen in de leegstaande schuur. Hier wordt volop geproduceerd in de opgetrokken studio en gewerkt op het land, tot in 2004 het debuutalbum Kasabian verschijnt, met de single 'L.S.F.' (Lost Souls Forever) als gevolg.

Empire

Het debuutalbum verkoopt behoorlijk en krijgt goede recensies. In 2007 volgt het tweede studioalbum, Empire in 2007. Dit album hebben de heren binnen twee weken opgenomen, maar daar is in de kwaliteit van de muziek niks van te horen. Vooral in het Verenigd Koninkrijk vliegt het album over de toonbank.

West Ryder Pauper Lunatic Asylum

Het tweede album wordt gevolgd door een tour en in 2009 komt Kasabian met West Ryder Pauper Lunatic Asylum. Het album gooit hoge ogen bij muziekcritici en brengt het nummer 'Fire' twee keer uit, één keer als leadsingle van het album en een keer eind februari 2010.

Velociraptor!

Opvolger van West Ryder Pauper Lunatic Asylum is het album Velociraptor, dat in september 2011 verschijnt. Net als bij de voorganger zat het Britse gezelschap met producer Dan the Automater in de studio. Het eerste nummer dat van het album naar buiten wordt gebracht is 'Switchblade Smiles'.