Artiest

Faithless

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Faithless
Engelse dance-act die in de jaren '90 en de Zeroes een aantal grote hits scoort met onder andere 'Insomnia', 'God Is A DJ' en 'We Come 1'. De dance-act stopt in 2011, maar houdt in 2015 een reünie.

Maxi Jazz

Je zou toch denken dat zanger/rapper Maxi Jazz het in eerste instantie niet van zijn stralende uiterlijk moet hebben. Toch is het juist die mysterieuze uitstraling die zorgt dat Faithless opvalt tussen de vele dance-crossover acts.

Rollo

Producer Rollo Armstrong is de drijvende kracht achter de groep Faithless. Na een aantal soloprojecten onder zijn eigen naam formeert hij halverwege de jaren '90 de groep Faithless. Naast Maxi Jazz en Rollo maakt ook DJ/toetsenist Sister Bliss deel uit van de groep.

Reverence

In 1996 komt het album Reverence uit, die na het succes van de singles 'Salva Mea' en 'Insomnia' ook lekker begint te verkopen. Rollo houdt zich echter alleen achter de schermen bezig met de groep. Interviews en live optredens laat hij over aan de Maxi Jazz, de mooie blonde Sister Bliss en tekstschrijver Jamie Catto.

Sunday 8 PM

Na een aantal geslaagde festivals in Nederland komt in 1998 het album Sunday 8PM uit. De daarvan getrokken daverende single 'God is a DJ' is opgenomen tijdens Pinkpop en het nummer behaalt in 1998 de eerste plaats van de hitlijsten. Over de hele wereld is dit nummer een danshit.

Outrospective

In mei 2001 geeft Faithless speciaal voor de 3FM-luisteraars een concert in de Melkweg. Begin 2001 is daar het langverwachte derde album Outrospective, met onder meer  hitsingle 'We Come 1'. Hierop staat een indrukwekkende ode aan Mohammed Ali, de grootste bokser uit de geschiedenis. Toch hoopt rapper Maxi Jazz, die de tekst heeft geschreven, dat de grote man er niet achter komt dat een song naar hem is vernoemd. "Hij is een van mijn absolute helden", zegt Maxi tegen de BBC. "En ik weet zeker dat als ik met mijn mond vol tanden sta als ik hem ooit ontmoet. Waarschijnlijk barst ik in tranen uit en doe ik het in mijn broek. Voor mijn ego is daarom beter dat hij aan de andere kant van de wereld blijft."

LSK

In 2004 voegt Faithless rapper LSK toe aan de band. Op het album No Roots is hij voornamelijk zingend te horen, terwijl Maxi Jazz als vanouds het rapwerk voor zijn rekening neemt. No Roots is een overwegend donker en rustig album. Singles 'Mass Destruction', 'I Want More' en 'Miss U Less, See U More'  worden in een remix op single uitgebracht.

Melkweg

Faithless geeft in juni 2004 een BNN Popsecret concert in de Melkweg, speciaal voor luisteraars van 3FM. Zij horen voor het eerst het nieuwe album live. In december 2004 is het de beurt aan Ahoy' Rotterdam. Een jaar later staan ze wederom op Pinkpop.

To All New Arrivals

Het vijfde album is To All New Arrivals en verschijnt in het najaar van 2006. Het betreft een kabbelende, rustige plaat waarop de dance-invloeden tot het minimum zijn beperkt. In april 2007 geeft Faithless een concert in de Ahoy'. De groep komt in september nogmaals naar Nederland voor een concert in het Arnhemse Gelredome.

The Dance

Faithless brengt in 2010 hun zesde studioalbum The Dance uit. Het album wordt geen groot succes. Een jaar later besluit de dance-act ermee te stoppen. In april 2011 geven ze hun laatste optreden op de Brixton Academy in Zuid-Londen.

Reünie

Vier jaar na het stoppen houdt Faitless in 2015 een grote reünie, waarbij ze ook Nederland aandoen. In juli 2015 staan ze in een uitverkochte Stijp-S in Eindhoven.