Artiest

Morrissey

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Morrissey
Morrissey is de artiestennaam van Steven Patrick Morrissey, een Britse zanger/tekstschrijver/componist. Van 1982 tot 1987 is hij zanger van The Smiths; na het uiteenvallen van die groep bouwt hij een indrukwekkende solocarrière op.

The Smiths

Morrissey, geboren op 22 mei 1959 in Manchester, wordt als twintiger benaderd door John Maher, voor een muzikale samenwerking. Dat leidt tot de oprichting van The Smiths, één van de invloedrijkste Britse bands tussen Beatles en Oasis.

Solocarrière

In vijf jaar tijd schrijft het duo meer dan negentig nummers. Velen daarvan scoren goed op de hitlijsten. In 1987 besluit Maher een punt achter de samenwerking te zetten, daarmee Morrissey dwingend tot een solocarrièreMet producer Stephen Street levert hij binnen een half jaar zijn eerste solo-LP af, Viva Hate, waarna alles dat Morrissey aanraakt in verandert in goud.

Madness

Als de samenwerking met zijn producer op de klippen loopt stokt de hitmachine enige tijd. Uiteindelijk vindt hij in gitarist Mark Nevin, en de van Madness bekende producers Langer & Winstanley, een nieuw begeleidingsteam. Met hen neemt hij het weinig succesrijke album Kill Uncle op.

Your Arsenal

Morrissey verbreekt de samenwerking en vindt in de gitaristen Martin "Boz" Boorer en Alain Whyte, en producent Mick Ronson nieuwe collega’s. Met hen maakt hij Your Arsenal.

Extreem rechts?

Dat album verkoopt goed, maar een van de nummers zorgt voor flink wat roering in de Britse muziekpers. ‘The National Front Disco’ vertelt het verhaal van een jongen die zich aansluit bij een extreem-rechtse partij.

Verenigde Staten

Als Morrissey als speciale gast op een concert van Madness optreedt met de Union Jack om zijn schouders, beschuldigt de Britse muziekpers hem van racisme. Morrissey weigert verantwoording af te leggen en verhuist naar de Verenigde Staten.

Nieuwe platenmaatschappij

Na het live-album Beethoven Was Deaf, verschijnt in 1994 Vauxhall and I. De compilatie World of Morrissey vervult het platencontract dat hij heeft met EMI, en hij verhuist naar RCA, waarvoor hij Southpaw Grammar maakt.

Trendbreuk

Het rauwe Southpaw Grammar vormt een trendbreuk met zijn eerder werk en verdeelt de Morrissey fans in twee kampen. Omdat het album ook RCA niet bekoort, zit de band al snel weer zonder platenmaatschappij.

Comeback-album

Uiteindelijk vinden Morrissey en begeleidingsband in 2003 een onderkomen bij het oude reggae-label Attack. Morrissey gaat de studio in met producer Jerry Finn en levert een toegankelijk comeback-album af, You Are the Quarry.

Rome

In het daarop volgende jaar (2005) brengt Morrissey een live DVD en CD met daarop registraties van zijn succesvolle tournee uit 2004. In hetzelfde jaar verhuist Morrissey van Los Angeles naar Rome waar hij Ringleader of the Tormentors uitbrengt

Nederland

In 2006 treedt Morrissey ook voor het eerst sinds tijden weer op in Nederland, 2 keer in Amsterdam en op Pinkpop. Na een Greatest hits album in 2007, brengt de Britse zanger bij platenmaatschappij Polydor in 2009 het album Years Of Refusal uit.

Tracks van Morrissey