Artiest

Novastar

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Novastar
Eenmansband van Joost Zweegers die in 2000 een radiohitje scoort in Nederland met 'Wrong'. De van oorsprong Nederlandse zanger woont al vanaf zijn derde in België. Zijn derde album, Almost Bangor, verschijnt eind 2008.

Wie valt er ook niet voor mooie popliedjes gezongen door een stijlvolle karakteristieke stem, gebracht door een man met droopy ogen? In Nederland heb je de singles 'Wrong' en 'The Best Is Yet To Come' veel op de radio kunnen horen. 

Joost Zweegers

Novastar is de groep rond zanger/gitarist Joost Zweegers waarvan de muziek altijd omschreven wordt als emotioneel geladen, gevoelig en meer van dat soort termen. Joost is geboren in Nederland en verhuist op zijn derde naar België om daar tot zijn zeventiende te blijven. Na een kort uitstapje naar Eindhoven woont hij nu alweer geruime tijd in Antwerpen. 

Novastar

De zanger speelt eerst met het garagerockgroepje The Sideburns en daarna met de band Milk The Bishop waarmee hij in 1994 regelmatig optreedt. In 1996 schrijft hij zich in met zijn solowerk voor de Belgische wedstrijd Humo Rock Rally (de Belgische versie van de Grote Prijs Van Nederland) onder de naam Novastar. En hij wint. Maar het duurt nog even voordat hij écht een plaat gaat opnemen. Joost: "Ik kwam erachter dat ik niet het type ben om met een band nummers te maken. Vroeger dacht ik altijd dat ik per se met anderen moest samenwerken. Het blijkt dat de liedjes die ik in mijn eentje heb gemaakt nog steeds als een huis staan, terwijl de groepsproducten niet meer om aan te horen zijn." 

Studio Vita Nova

Joost gaat dus voortaan alleen spelen en schrijven en laat zijn liedjes aan niemand horen. Tijdens het schrijven van zijn liedjes bouwt Joost ook een studio in Antwerpen, Vita Nova. In 1999 tekent Joost bij een grote platenmaatschappij en gaat zijn muziekcarrière in een stroomversnelling. 

Debuutalbum

Hij wint prijzen en treedt veel op. Het jaar 2000 is hét jaar van Novastar. Het debuutalbum Novastar komt de eerste week meteen op één binnen op de Belgische albumlijsten en binnen een paar weken is de plaat goud. Het jaar erop is het spannend  voor Joost; dan verschijnt namelijk zijn album in Amerika en wordt Novastar labelgenoot van bekende namen als Tori Amos, Sinead O'Connor en The Corrs.

Another Lonely Soul

2002 is het projectjaar voor Novastar. Er worden een aantal concerten gegeven in de Brusselse AB en Joost vertrekt naar Amerika om hier te werken aan een nieuw album. Het tweede album van de Belgische band Another Lonely Soul verschijnt in maart van 2004. Het album levert een aantal singles op. Als eerste het nummer 'Never Back Down´, gevolgd door ´When The Lights Go Down On The Broken Hearted´ en ´Rome´. In 2005 staat Novastar op Pinkpop.

Derde album

Het nieuw album loopt vertraging op door gezondheidproblemen van zanger Zweegers. In de zomer van 2008 staat een tour gepland langs festivals en podia, maar ze zijn genoodzaakt die af te zeggen. Zijn gezondheidsproblemen zijn over, maar het album is nog niet af.

Almost Bangor

Dat is in september wel het geval. Op de eerste dag van die maand is de nieuwe single van Novastar, 'Mars Needs Women', voor de allereerst te horen op de radio. De single is de voorloper van het nieuwe album Almost Bangor, dat in september 2008 verschijnt. Zweegers schrijft het album na een moeilijke periode, de muziek op Almost Bangor is daarom ook behoorlijk sober. 

Serious Request

Speciaal voor Serious Request vraagt DJ Giel Beelen hem eind augustus om een nummer te schrijven voor de editie van 2008. Vier weken later is de single 'Waiting So Long' klaar. En dat is het nummer dat hij speelt op de Grote Markt in Breda, op het moment dat de dj's eindelijk het Glazen Huis mogen verlaten.

Nieuw album in 2013?

In het najaar van 2013 komt het vierde album van Novastar uit. Het er zit ruim vier jaar tussen het vorige album Almost Bangor (2008) en het nieuwe werk. Joost Zweegers van Novastar is nu een ander persoon dan vier jaar geleden. Het vorige album is vrij sober, maar dit keer is hij met een positief gevoel gaan schrijven zegt Zweegers zelf.

Inside Outside

Novastar is terug van weggeweest. Meer dan vijf jaar later, na het verschijnen van zijn album Almost Bangor (2008), komt de Belgische singer-songwriter met de plaat Inside Outside. Voor dit vierde album werkte Novastar met een serieuze grootheid: John Leckie, de producer van o.a. Radioheads The Bends, Showbiz en Origin of Symmetry van Muse en de titelloze klassieker van The Stone Roses.

Inside Outside zijn warmste album ooit

Samen met Leckie maakte Joost Zweegers zijn warmste album tot dusver, zegt hij zelf (via Radio1.be): "Ik besef heel goed dat Inside outside anders klinkt dan vorige Novastar-platen. Dat is precies de bedoeling. Met Inside Outside ben ik aanbeland waar ik al die tijd wilde zijn: een nieuw startpunt." Inside Outside verschijnt in maart 2014.