Artiest

Jeff Buckley

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Jeff Buckley
Jeff Buckley wordt in 1966 geboren in Orange County, Californië. De zanger komt op 29 mei 1997 op tragische wijze om het leven als hij verdrinkt in een rivier. Jeff Buckley wordt gezien als één van de grootste muzikanten van zijn generatie. Zijn debuutalbum Grace beschouwd men als een klassieker.

Vader

Met zijn vader, de legendarische folk en protestsong-zanger Tim Buckley, heeft hij tot een paar maanden voor zijn dood geen contact. Zijn vader sterft aan een overdosis drugs in 1975 en wordt niet ouder dan 28 jaar. Jeff  Buckley is dan acht jaar oud en heeft zijn vader nooit echt gekend en slechts een aantal malen gezien.

Muzikaal

Jeff speelt piano, cello en weet ongekende melodieën uit zijn gitaarspel te halen wanneer hij met enkele schoolvrienden samenspeelt. In Los Angeles studeert Jeff muziek en in 1991 gaat hij naar New York om daar zijn muzikale geluk te beproeven. 

Live At Sin-é

Van Jeff Buckley verschijnt in december 1993 de vier nummers tellende EP Live At Sin-é. Op de EP begeleidt Jeff Buckley zichzelf op een elektrische gitaar in een klein koffiehuisje in New York.

Grace

Op het moment dat de EP uitkomt, zit Jeff Buckley al in de studio met bassist Mick Grondahl, drummer Matt Johnson en producer Andy Wallace. Daar neemt hij zeven eigen nummers op, waaronder 'Grace' en 'Last Goodbye', en drie covers. 

Covers

'Lilac Wine' van James Shelton, 'Hallelujah' van de Canadese zanger Leonard Cohen en het op de hoogste noten gezongen 'Corpus Christi Carol' van Benjamin Britten zijn alle drie covers. Grace verschijnt in 1994. Van het album worden 'Last Goodbye', 'So Real' en het titelnummer als single uitgebracht.

Rivier

Het noodlot slaat toe wanneer Jeff Buckley, op de piek van zijn succes, besluit het water van de Mississippi in te lopen. In een kleine jachthaven van de rivier in Memphis, Tennessee zit Jeff Buckley samen met een vriend gitaar te spelen en te zingen wanneer hij door golven wordt verrast en onder water verdwijnt. De tragische gebeurtenis vindt plaats op 29 mei 1997. 

Sketches For My Sweetheart The Drunk

Na zijn dood brengt Columbia Records, in samenwerking met Jeffs moeder Mary, in 1998 de plaat uit waar hij en zijn band mee bezig zijn ten tijde van zijn dood. Sketches For My Sweetheart The Drunk is een dubbel-CD met studio- en thuisopnamen uit de hectische toerperiode na de verschijning van Grace.

Mystery White Boy

Ook zijn er veel live-opnamen gemaakt tijdens de diverse toernees en ook deze worden op de markt gebracht onder de naam Mystery White Boy. De opnamen zijn van een optreden dat op 13 mei plaatsvindt in de Cabaret Metro, Chicago en bevat twaalf nummers. 

Parijs

Mary Guibert stelt nog meer live-opnamen ter beschikking voor de immer geïnteresseerde platenmaatschappij die in 2001 de plaat Live At L'Olympia uitbrengt. DIt album bevat elf nummers die gespeeld worden in Parijs op twee avonden in juli 1996. 

Songs To No One

De laatste plaat die de muzikale nalatenschap van Jeff Buckley laat horen is Songs To No One. Dit is een 11 nummers tellende CD met live-opnamen en demo's uit de periode 1991-1992. Veel van deze nummers zijn samen met Gary Lucas, gitarist van Captain Beefheart, geschreven. In dat jaar schrijven Lucas en Buckley nog meer nummers samen, waaronder 'Grace'. De hoge stem van de veel te vroeg gestorven artiest blijft menig muziekliefhebber boeien. De plaat Grace is ondanks zijn redelijk jonge leeftijd een klassieker geworden en heeft Jeff een gouden plaat opgeleverd.

Tracks van Jeff Buckley